ГоловнаСуспільствоВійна

МЗС Росії пригрозило Донбасу і Криму "хіматаками" від ЗСУ

Захарова звинуватила Україну в "підготовці провокацій зі зброєю масового ураження".

МЗС Росії пригрозило Донбасу і Криму "хіматаками" від ЗСУ
Мария Захарова
Фото: EPA/UPG

Офіційна представниця Міністерства закордонних справ Російської Федерації Марія Захарова заявила про нібито підготовку провокацій на окупованих територіях України.

Про це йдеться в її коментарі на сайті МЗС РФ.

Захарова нагадала, що минулого тижня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров розповів ЗМІ, що Росія має інформацію про "збройну провокацію" на кордоні з Кримом, яку нібито планує президент Петро Порошенко. За його словами, ця провокація могла б призвести до продовження режиму воєнного стану в Україні.

"Не можна виключати, що днями ЗСУ можуть перейти до повномасштабних бойових дій", - пише речниця російського МЗС.

При цьому Захарова стверджує, що, крім наземної операції, Київ розглядає й "інші варіанти загострення в регіоні".

"Нас дуже турбують публікації «експертів», що все частіше і частіше з'являються в українських ЗМІ, про можливе застосування збройними формуваннями ЛНР і ДНР бойових отруйних речовин. Ми також пам'ятаємо заяву голови постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Ірини Фриз про «розробку Росією хімічної і біологічної зброї для подальшого застосування проти України». Така обставина дозволяє припустити, що київські стратеги готові реалізувати на практиці досвід своїх зарубіжних кураторів в організації провокацій із застосуванням зброї масового ураження", - заявила спікерка МЗС РФ.

Нагадаємо, раніше президент Петро Порошенко заявив, що Росія протягом осені значно посилила своє військове угруповання вздовж кордону з Україною. За його даними, зараз там є 28 батальйонних тактичних груп.

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер вважає, що Росія шукає привід для нової агресії проти України.

Україна ввела воєнний стан після того, як Росія в нейтральних водах біля Керченської протоки захопила три українські судна з екіпажами. В інтерв'ю Бі-бі-сі секретар РНБО Олександр Турчинов розповів, що Україна запросила міжнародних партнерів узяти участь у новому проході кораблів ВМС з Чорного моря в Азовське. У російському МЗС назвали заяву Турчинова "провокаційною", мовляв, вона "може погіршити ситуацію".

2014 року Росія військовим шляхом захопила український Крим і Севастополь, а також ввела регулярні війська на Донбас.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram