ГоловнаЕкономікаФінанси

ЄС остаточно узгодив €1,2 млрд макрофінансової допомоги Україні

Голова МЗС подякував Європі за "солідарність і дружбу".

ЄС остаточно узгодив €1,2 млрд макрофінансової допомоги Україні
Фото: Depositphotos\myronstandret

Рада Європейського Союзу в середу, 20 травня, схвалила виділення Україні 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги, завершивши законодавчу процедуру.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"Я вдячний за солідарність і щиру дружбу, які ЄС демонструє в боротьбі з пандемією COVID-19 і її економічними наслідками. Ми сильніші, коли ми єдині", - написав він у твітері.

Нагадаємо, 22 квітня Європейська комісія вирішила виділити пакет макрофінансової допомоги на суму 3 млрд євро десятьом країнам-партнерам: Албанії, Боснії і Герцеговині, Грузії, Йорданії, Косову, Молдові, Чорногорії, Північній Македонії, Тунісу та Україні.

Україна може розраховувати в рамках цієї програми на 1,2 млрд євро. Першим траншем Україна отримає 600 млн євро, але для цього ще необхідно отримати кредитну програму Міжнародного валютного фонду.

Європейський парламент проголосував за виділення грошей 15 травня, а Рада ЄС затвердила це рішення 20 травня.

Далі, відповідно до процедури, повинен бути підготовлений меморандум про взаєморозуміння і кредитну угоду з фінансовими умовами й умовами структурної політики для виплати траншів.

У рамках співпраці між Україною і ЄС у 2014-2019 роках уже було реалізовано чотири програми макрофінансової (кредитної) допомоги ЄС - Україна отримала пільгове кредитне фінансування на загальну суму 3,31 євро.

Усі отримані в попередні періоди кошти макрофінансової допомоги ЄС пішли на зменшення зовнішнього фінансового тиску, поліпшення платіжного балансу держави, забезпечення бюджетних потреб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram