ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна - єдина країна в Європі, де виробники не несуть відповідальності за утилізацію відходів, - співзасновник УАВЕ

Середньостатистичний європеєць витрачає на рік 115-120 євро на роботу з його побутовими відходами. Українець не витрачає навіть 5 євро.

Україна - єдина країна в Європі, де виробники не несуть відповідальності за утилізацію відходів, - співзасновник УАВЕ
Фото: Макс Требухов

На сьогодні Україна залишається єдиною країною в Європі, де виробники упаковки не несуть відповідальності за свої відходи. Про це в інтерв'ю "Першій шпальті" заявив підприємець, співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики (УАВЕ) Ігор Тинний.

"Середньостатистичний європеєць витрачає на рік 115-120 євро (це з кожної людини, громадянина) на роботу з його побутовими відходами. Водночас середньостатистичний житель Києва нині не витрачає навіть 5 євро на рік. Коли виробник випускає якусь продукцію, яку пізніше треба буде утилізувати (знищити, перетворити на щось), він відразу в собівартість продукції під час продажу закладає певний відсоток. Для того, щоб пізніше цю непотрібну річ, коли вона вийде за ладу, можна було утилізувати. Ми єдина країна в Європі, де не введено ніякої відповідальності виробників за їхню продукцію", - зазначив бізнесмен.

За словами Тинного, для того, щоб країна була чистою, потрібно, щоб підприємці та громадяни почали за це платити, "але людям це не подобається, їм хочеться, щоб за це хтось інший заплатив".

Підприємець нагадав, що сьогодні весь цивілізований західний світ іде шляхом утилізації відходів, піклується про екологію й активно розвиває зелену енергетику, відмовляючись від традиційних (шкідливих і економічно витратних) енергогенерацій - вугільної та атомної.

Коментуючи труднощі з введенням в Україні європейських правил у сфері побутових відходів та зелених технологій, Тинний зазначив, що на сьогодні країні необхідно оновлювати законодавство, осучаснювати його цивілізованими нормами.

"Я займаюся відновлювальною енергетикою в сфері поводження з відходами, тобто сміттям. І мені здається, що українське законодавство в цьому напрямку недосконале, його треба переробляти. Це напевно не подобається тим гравцям, які зараз заробляють на традиційній енергетиці і не хочуть платити за свої відходи і сміття", - зазначив співзасновник УАВЕ.

Нагадаємо, раніше у своєму блозі на "Економічній правді" Ігор Тинний розвінчував головні міфи побутових відходів і пояснював, чому Україна - найбільш засмічена країна Європи і хто в цьому винен, як можна це змінити.

Зокрема, на думку Тинного, в Україні, як у всіх цивілізованих країнах, необхідна дієва кримінальна і адміністративна відповідальність за незаконне забруднення. "Викинув недопалок з вікна автомобіля - штраф 2 тис. грн. Викинув вантажівку сміття в яр - штраф 10 тис. грн за тонну і тиждень громадських робіт у помаранчевій робі. Викинув небезпечні відходи - три-п'ять років позбавлення волі. Організував звалище в лісі - конфіскація майна", - впевнений він, додаючи, що одночасно потрібно запровадити дієві сучасні механізми поводження з упаковкою, сортуванням сміття, запуску ринку вторинної сировини і відкриття сміттєспалювальних заводів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram