ГоловнаЕкономікаБізнес

У США скликали велике журі для розслідування щодо Коломойського

Органи юстиції США перевіряють можливе відмивання грошей з Приватбанку.

У США скликали велике журі для розслідування щодо Коломойського
Фото: Анна Стешенко

У Клівленді, де розслідуються ймовірні фінансові злочини українського олігарха Ігоря Коломойського, скликали велике журі присяжних.

Про це повідомило видання BuzzFeed News.

Завдання великого журі - визначити, чи існує достатньо підстав вважати, що було скоєно злочин.

Велике журі щодо Коломойського розслідує звинувачення про відмивання грошей, виведених з Приватбанку перед націоналізацією. Нібито гроші збиралися в Україні як депозити населення, а у США на них скуповували активи.

Коломойський і його бізнес-партнери зараз є великими гравцями на ринку комерційної нерухомості в Клівленді, їм належить сталеливарний комбінат Warren Steel Holdings в Огайо, а також інші активи, розташовані по всій Америці.

Коломойський стверджує, що не знав про розслідування великого журі, і що всі звинувачення на його адресу були "зроблені, щоб експропріювати банк, мою приватну власність". Він заявив, що не порушував жодних законів і з ним не зв'язувалися з Міністерства юстиції США.

Бізнес-партнер Коломойського Геннадій Боголюбов, який теж був акціонером Приватбанку, заявив, що ніколи не брав незаконно гроші в банку і що нерухомість в США була куплена на законні кошти. За його словами, всі угоди були задокументовані його партнерами в США. "У Приватбанку це є, у американських банків це є", - заявив він.

За інформацією BuzzFeed, протягом останнього року агенти ФБР неодноразово приїжджали в Україну. Зокрема, в лютому вони зустрічалися з генеральним прокурором Русланом Рябошапкою і детективами НАБУ.

Нагадаємо, що в травні 2019 року Приватбанк подав позов проти Коломойського і Боголюбова до суду США.

Підставою для позову в американський суд є низка схем, які мають ознаки шахрайства і які, як вважає Приватбанк, були організовані Коломойським і Боголюбовим з метою заволодіння активами в США, вартістю сотні мільйонів доларів, шляхом привласнення і легалізації надходжень від корпоративних кредитів, виданих Приватбанком у період, коли він належав відповідачам.

18 грудня 2016 року уряд України ухвалив рішення про націоналізацію Приватбанку. Держава отримала 100% у його капіталі, а фінустанова була докапіталізована на суму 116,8 млрд гривень. Наприкінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій Нацбанку та висновку незалежного аудитора - компанії EY.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram