ГоловнаЕкономікаДержава

ПриватБанк звинуватив Коломойського і Боголюбова у відмиванні $470 млрд

Якщо інформація підтвердиться, це стане наймасштабнішим відмиванням грошей групою осіб за всю історію.

ПриватБанк звинуватив Коломойського і Боголюбова у відмиванні $470 млрд
Фото: superstas.com

У нещодавньому позові ПриватБанку, поданому в суд штату Делавер (США) проти колишніх власників Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, банк звинувачує олігархів у відмиванні 470 млрд доларів через кіпрські компанії.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ з посиланням на матеріал аналітика американського центру Atlantic Council Андерса Аслунда, до рук якого потрапив текст позовної заяви.

Згідно з позовом, загальна сума наданих за період з 2006 по 2016 рр. ПриватБанком кредитів кіпрським компаніям, за допомогою яких власники банку відмивали кошти, становила $470 млрд, що удвічі перевищує ВВП Кіпру за цей проміжок часу.

Якщо цей факт підтвердиться, це стане наймасштабнішим відмиванням грошей групою осіб за всю історію.

Аслунд зазначає, що схема відмивання коштів через ПриватБанк проста: спочатку гроші збиралися в Україні як депозити населення під високі відсотки, потім переводилися в дочірній банк на Кіпрі, а вже там, за посередництва двох юридичних фірм, видавалися анонімним компаніям як кредити для придбання нерухомості в США. Крім того, Коломойський і Боголюбов за допомогою таких компаній придбали в США кілька металургійних заводів, розташованих у різних штатах.

"На жаль, правоохоронні органи США не можуть контролювати сотні тисяч анонімних компаній у Сполучених Штатах, тому будь-яка з них має хороший шанс уникнути відповідальності. Випадок із ПриватБанком наочно демонструє необхідність раз і назавжди заборонити анонімні компанії в Сполучених Штатах", - резюмує Аслунд.

Нагадаємо, 18 грудня 2016 уряд прийняв рішення про націоналізацію ПриватБанку. Держава отримала 100% у його капіталі, а фінустанова була докапіталізована на 116,8 млрд гривень. Наприкінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій Нацбанку і висновку незалежного аудитора - компанії EY.

4 грудня 2018 року у Високому суді Лондона було винесено офіційне рішення у справі за позовом ПриватБанку до його екс-власників. Суддя дозволив банку оскаржити рішення суду першої інстанції в питанні юрисдикції. Суд визнав, що банк став жертвою масштабних шахрайських дій, але прийшов до висновку, що не має юрисдикції для розгляду позову банку проти його колишніх акціонерів.

У лютому Коломойський і Боголюбов, а також компанія Triantal investments LTD оскаржили в суді націоналізацію фінансової установи. Позов спрямовано проти українського уряду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram