ГоловнаЕкономікаДержава

97 нардепів попросили Шмигаля не відключати енергоблоки Енергоатому (документ)

Народні депутати попросили прем'єр-міністра не знижувати виробництво на АЕС.

97 нардепів попросили Шмигаля не відключати енергоблоки Енергоатому (документ)
Фото: Л.Кучер

Народні депутати Верховної Ради звернулися до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля із проханням не відключати атомні енергоблоки. Про це йдеться у зверненні нардепів до прем'єра, яке є в розпорядженні LIGA.net.

"Просимо вжити заходів щодо недопущення зниження частки атомної електроенергії в структурі ОЕС України шляхом перегляду показників прогнозного балансу електроенергії ОЕС України на 2020 рік" – йдеться в документі.

Також народні депутати попросили Шмигаля надати копії розрахунків і техніко-економічного обґрунтування, на основі яких було переглянуто енергетичний баланс України на цей рік.

У документі наголошується, що новий енергобаланс передбачає скорочення виробництва на атомних енергоблоках на користь більш дорогих виробників – "зеленої" й теплової генерації, що спровокувало 13% зростання ціни на електроенергію на ринку на "добу вперед".

Крім того, відключення атомних енергоблоків, на думку народних депутатів, знижує рівень їхньої безпеки, скорочує фінансові показники, "Енергоатому", що опинився на межі банкрутства, а також збільшує обсяги викидів в атмосферу вуглекислого газу.

Звернення, зокрема, підписали 97 народних депутатів.

Відповідно до пресрелізу "Енергоатому", з 5 травня на атомних електростанціях України працює всього 10 з 15 енергоблоків. Не працюють, зокрема, чотири блоки на Запорізькій атомній електростанції (три з них перевели в плановий ремонт, один – вивели в резерв) й один на Південно-Українській АЕС.

"Потрібно скорочувати роботу атомних енергоблоків, тому що, якщо ми залишимо атомні блоки та водночас ще зменшимо виробництво на поновлюваних джерелах енергії, нам довелося б платити й за атомну генерацію, яка надлишкова, і за обмеження поновлюваних джерел", – пояснювала 5 травня т.в.о. міністра енергетики Ольга Буславець зупинку атомних енергоблоків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram