ГоловнаЕкономікаДержава

Україні варто вивчити британський досвід впровадження RAB-тарифів, - міжнародний експерт

RAB-тариф у Лондоні допоміг трансформувати водопостачання.

Україні варто вивчити британський досвід впровадження RAB-тарифів, - міжнародний експерт
Фото: arkoplast.com

У перспективі найближчих років на Україну чекає зростання споживання електроенергії, що тягне за собою необхідність модернізації мереж і впровадження стимулювального тарифоутворення.

Про це британський експерт у сфері економіки та енергетики Нік Батлер повідомив на міжнародному форумі Ukrainian Energy Forum.

"Дуже важливо, щоб Україна зробила все, щоб залучати інвестиції в постачання електроенергії і в інфраструктуру", - цитує Батлера delo.ua.

Як приклад Батлер навів Великобританію, де стимулювальне тарифоутворення (або RAB-тарифи) використовують як у сфері розподілу електроенергії, так і в системі водопостачання.

Впровадження стимулювального тарифоутворення дозволило істотно поліпшити безпеку і безаварійність систем: "Це дозволило компаніям інвестувати, адже потрібні великомасштабні початкові капіталовкладення", - розповів Батлер.

Нік Батлер наголосив, що впроваджені в інфраструктуру мереж RAB-тарифи приносять вигоду для споживачів. Вони можуть бути впевнені, що платять за реальні поліпшення інфраструктури.

"Представникам українського бізнесу, уряду і національного регулятора було б корисно вивчити досвід Великобританії, приїхати і подивитися, як це було зроблено і пояснити споживачам в Україні, як працює RAB і які вигоди з нього можна отримати. Я б хотів, щоб ви приїхали і запитали людей у Великобританії. Я думаю, що вони дадуть вам дуже позитивний відгук. RAB-тариф спрацював добре і перетворив систему в Лондоні. Він допоміг трансформувати водопостачання, компанії змогли оновити дуже старі труби, які використовувалися з ХІХ століття", - розповів Нік Батлер.

Нагадаємо, згідно з даними НКРЕКПУ в середньому зношеність мереж в Україні становить 80%. НКРЕКП розглядає можливість переходу на стимулювальне тарифоутворення з 2012 року, і станом на 2020 рік його досі не введено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram