ГоловнаКультура

В Інституті книги розповіли, які напрямки профінансують у 2019 році

Бюджет Інституту книги на цей рік - 145 млн грн.

В Інституті книги розповіли, які напрямки профінансують у 2019 році
Фото: Facebook / Український інститут книги

Український Інститут книги цього року витратить 87 млн грн на бібліотечні закупівлі, 20,7 млн - на програму "Українська книга", 7,9 млн - на "Цифрову бібліотеку" і 13,6 млн - на програму "Популяризація читання і української літератури у світі".

Про це розповіла директор Інституту книги Олександра Коваль під час свого публічного звіту "100 днів в Інституті книги", повідомляє Читомо.

При цьому Коваль зазначила, що програма "Українська книга" передбачає співфінансування держави та видавництв випуску знакових книг - філософських, наукових, науково-популярних видань. Поки що невідомо, чи запрацює програма цього року - в Інституті книги з'ясовують питання приналежності авторських прав за умови такого фінансування.

Одну з програм популяризації читання вже втілюють разом з благодійним фондом Сергія Жадана: для програми "Схід читає" 22 видавництва безкоштовно передали 3854 книги. У рамках програми популяризації читання запустять конкурс читання для школярів 7-х класів "Книгоманія". За словами Коваль, поки що під питанням запуск програми підтримки перекладів: в Інституті книги з'ясовують, хто може бути грантоотримувачем у разі видання українських перекладів.

Цього року українські стенди відкриються не тільки на Франкфуртському ярмарку, але також на ярмарках і книжкових виставках у Лондоні, Парижі, Болоньї, Празі, Стамбулі та Відні.

Директор Інституту книги заявила, що, згідно зі статистикою, українці читають тільки 4,2 книги на рік, тоді як поляки - 6,8. Олександра Коваль пов'язує рівень читання з рівнем ВВП і ставить за мету досягти показників сусідньої Польщі. Нагадаємо, Олександра Коваль, засновниця і президент Форуму видавців у Львові, очолила Український Інститут книги восени, а конкурс виграла в липні 2018-го.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram