ГоловнаСвіт

Конгрес оприлюднив план фінансування низки установ уряду США до 30 вересня

Угода не передбачає грошей для міністерств оборони та національної безпеки Сполучених Штатів.

Конгрес оприлюднив план фінансування низки установ уряду США до 30 вересня
Фото: EPA/UPG
  • Лідери Конгресу США оприлюднили детальну угоду про фінансування державних установ, яка покриває приблизно чверть необхідних витрат уряду, пише Bloomberg.

Пакет у розмірі 436 мільярдів доларів забезпечить роботу значної частини установ до 30 вересня.

“Це перший реальний прогрес у вирішенні ідеологічних суперечностей, що стоять за серією загроз про припинення роботи та тимчасових рішень, за якими США працювали більше ніж п'ять місяців”, − зазначає видання. 

Угода містить положення щодо запобігання продажу Китаю нафти зі стратегічного резерву США та відстеження іноземних покупок сільськогосподарських земель Сполучених Штатів.

Пакет включає кошти для департаментів сільського господарства, транспорту, житлово-комунального господарства та міського розвитку, у справах ветеранів та енергетики, а також Управління з питань харчових продуктів і медикаментів. Також охоплено Агентство з охорони навколишнього середовища та департаменти торгівлі, юстиції та внутрішніх справ.

Однак угода не передбачає грошей для міністерств оборони та національної безпеки, а також соціальних програм, які проходять через Департамент охорони здоров’я та соціальних служб. Наразі ці агентства планують призупинити роботу 23 березня.

Палата представників планує схвалити перші заходи щодо часткового фінансування до того, як президент Джо Байден виступить зі своїм щорічним зверненням про стан країни в четвер. Сенат також має намір розглянути їх, оскільки наприкінці тижня в багатьох агентствах, які охоплюють цей план, закінчаться гроші.

  • Минулого тижня Палата представників і Сенат США схвалили резолюцію, яка дозволяє тимчасово продовжити фінансування федеральних установ.
  • У США немає єдиного закону про бюджет: фінансування усіх урядових установ визначається 12 окремими документами.
  • Якщо їх не встигають ухвалити вчасно, в країні настає повний або частковий шатдаун: відомства припиняють роботу, бо їм на законодавчому рівні заборонено працювати без фінансування.
  • За останні чотири десятиліття в США відбулося 10 шатдаунів.
  • Якщо конгресмени не здатні домовитися про новий фінансовий документ, вони можуть ухвалити продовження фінансування установи на минулорічному рівні. Тоді дедлайн щодо рішення переноситься на пізнішу дату.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram