Ті, що не мовчать тоді, коли інші не наважуються казати правду

В День журналіста звичайно ж , в першу чергу хочу привітати усіх працівників засобів масової інформації. Мабуть, сьогодні кожен журналіст отримає багато вітань, подарунків, запевнень у дружбі та повазі і т.д

Фото: Макс Левин

Лунатиме багато слів і про нелегку долю і про відповідальність працівників пера.

Проте, мабуть, немає іншої такої професії, яка б ставила перед людиною такі високі вимоги – чесності, об’єктивності, відповідальності за своє слово. І, саме журналістика, як жодна інша професія, здатна змінювати наше суспільство, несучи правду.

Особливо актуальним саме ця функція журналістики для України, нашого посттоталітарного суспільства.

В час, коли державні інституції все більше втрачають довіру в суспільстві, політики та державні чиновники відверто зневажають базові демократичні цінності, свободу слова, ця професія набуває нового значення. Адже свобода кожного з нас починається з усвідомленого вибору, який ґрунтується на можливості отримувати об’єктивну, незаангажовану інформацію.

Сьогодні професійна діяльність журналістів в Україні уже давно перетнула межу традиційної інформативної функції. Сучасна, правдива журналістика в Україні – це виклик тотально корумпованій владній системі, яка боїться, в першу чергу, відкритості та прозорості. Саме тому ми дедалі частіше чуємо про переслідування журналістів. На жаль, сьогодні бути чесним журналістом в Україні стало небезпечно.

Переконаний, що журналісти дуже гостро відчувають цю тенденцію в суспільстві. Саме тому так багато ми сьогодні чуємо про протестні акції біля Межигір’я, про пікети Генпрокуратури, МВС, інші заходи. Насправді, це не лише консолідація журналістів для самозахисту. Це реакція на суспільні запити у змінах. Журналісти, мабуть, гостріше відчувають гостру потрібність нашого суспільства в радикальних змінах. І саме тому вони сьогодні йдуть в депутати (насправді, вважаю, що це добра тенденція, незважаючи навіть на досвід боротьби на минулих виборах. Адже моїм опонентом був саме журналіст). Саме тому вони, ризикуючи кар’єрою вголос ставлять незручні запитання першим особам держави тоді, коли інші мовчать. Тому вони сьогодні є на вістрі громадських акцій непокори. Бо той, чиїм принципом є говорити правду, не може не приймати виклик.

Думаю, що ті, хто сьогодні має сміливість вголос говорити правду є провісниками та першими будівничими нового, демократичного громадянського суспільства, яке сьогодні робить перші кроки. І майбутні українські покоління виростатимуть не знаючи про такі дикі поняття, як темники та цензура.

Тож сьогодні хочу побажати Вам, шановні журналісти, сміливості говорити правду в першу чергу!

Ярослав Дубневич Ярослав Дубневич , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram