ГоловнаБлогиБлог Леоніда Ємця

Україна має право звільнити всіх суддів

Венеційська комісія визнала право України звільнити всіх суддів. Просто хтось не хоче цього робити.

В пункті 37 висновку прямо говориться що звільнення УСІХ суддів можливе у вийняткових обставинах таких, як конституційний дисконтинуітет. Тобто перерва в дії Конституції. У нас в 2010 році Конституційний суд, не маючи на те право і повноважень, своїм рішенням скасував Конституцію 2004 року і ввів в дію Конституцію 1996 року. Надавши Януковичу повноважень на які його ніхто не обирав. Таке рішення КС після революції Гідності було скасовано. Проти суддів КС порушена кримінальна справа, а факт злочину встановлений Верховним Судом. 

Фото: Макс Требухов

Тобто у нас є юридичний факт розриву дії Конституції, бо після незаконного рішення КС в Україні був період у декілька років коли ми жили не за Конституцією, а за злочинною змовою Януковича та суддів КС.

Отже, Венеційська Комісія своїм висновком дала Україні право на звільнення усіх суддів. Натомість Конституційна Комісія вчора обрала інший, так званий компромісний варіант. З переатестацією. Тобто ми не набиратимемо нових з юристів (яких в Украіні не менше 100 тисяч) на прозорих конкурсах, а перешурстимо вже діючих. Є різниця.

Тому 5 членів комісії утрималося від компромісного варіанту -- бо компромісу тут бути не може. Іншого шансу провести реальну судову реформу не буде. Якщо запропонований Конституційною Комісією варіант назвати судовою реформою -- ми знищимо усі напрацювання в сфері боротьби з корупцією. Бо не з'явиться чесного нового судді і корупціонери як і раніше гулятимуть на свободі. Адже існує Печерський суд. Де за гроші ви можете отримати індульгенцію будь-якому злочину.

ПС. Фракція Народний Фронт голосуватиме за судову реформу лише якщо в ній буде повне перезавантаження судового корпусу.

Псс. І я закликаю усіх доєднатися до боротьби за чесний суд, бо це не той варіант, коли можна сказати "ну ми старались". Ні!-- є реальний ризик профукать усе напрацьоване і заплановане.

Леонід Ємець Леонід Ємець , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram