ГоловнаПолітика

Петренко: Венеціанська комісія підтвердила право України повністю замінити суддів

Міністр юстиції побачив лазівку у висновках європейців

Петренко: Венеціанська комісія підтвердила право України повністю замінити суддів
Фото: www.kmu.gov.ua

Міністр юстиції Павло Петренко заявив, що висновки Венеціанської комісії щодо судової реформи дозволять провести повне перезавантаження всіх суддів, хоча це не відбудеться за один день. Про це повідомляє прес-служба Мін'юсту.

"У своєму висновку Венеціанська комісія зазначила, що під час реорганізації судової системи та створення нової моделі судової системи держава має право здійснити повторний набір суддів. Діючі судді мають право взяти участь у цьому процесі, але фактично через цей перенабір відкривається можливість до оновлення судової системи", - пояснив Петренко.

За його словами, практика Венеціанської комісії завжди полягала в максимальному захисті судового імунітету і неможливості звільнення суддів. Зараз же вони змінили її, розуміючи ситуацію, в якій опинилася Україна, а також те, що без радикальних змін і оновлення судової системи про інші реформи можна навіть не говорити.

Міністр юстиції також повідомив, що експерти комісії закликали забезпечити доступ громадян до судів. "Спеціалізовані суди ускладнюють доступ людини до правосуддя, коли громадянин повинен пройти кілька ланок оскарження для того, щоб отримати остаточне рішення суду. Позиція Венеціанської комісії полягала в тому, що Україна має спростити систему судових і прибрати дуалізм касаційних інстанцій, якими у нас є і Верховний Суд, і спеціалізовані суди", - пояснив Петренко.

Третьою позицією Венеціанської комісії стала необхідність ліквідації політичного впливу з боку інших гілок влади на кар'єру судді. "Ніхто, ні парламент, ні президент не повинні впливати на кар'єру, на призначення, на звільнення суддів. Це буде робити незалежний орган, який у своїй більшості складатиметься з самих суддів", - зазначив міністр юстиції.

При цьому він зазначив, що позитивні висновки експертів Венеціанської комісії стали можливими в тому числі і завдяки консолідованій позиції щодо запропонованих змін усіх гілок української влади. "Зараз завдання Конституційної комісії та її складу, до якого входять усі політичні партії, представлені у парламентській коаліції, сформувати консолідований пакет змін", - зазначив Петренко.

Міністр юстиції нагадав, що уряд сформував концепцію судової реформи, яку направив Конституційній комісії, і фактично всі положення цієї концепції отримали схвалення Венеціанської комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram