ГоловнаСвіт

Україна підписала безпекову угоду з США. Її готували з минулого серпня

Підписання відбулося в Італії. 

Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський підписують безпекову угоду після двосторонньої зустрічі на полях саміту G7 в Італії, 13 червня 2024 року.
Фото: EPA/UPG
Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський підписують безпекову угоду після двосторонньої зустрічі на полях саміту G7 в Італії, 13 червня 2024 року.

Україна підписала договір про безпекові гарантії з США. Підписання документу на полях саміту Group of 7 провели український президент Володимир Зеленський та його американський колега Джо Байден.

Як і з іншими країнами, зі Штатами договір діятиме десять років і може бути продовжений. Після підписання президенти дали пресконференцію.

"Президент Зеленський і я щойно підписали угоду між Україною і США. Наша мета – зміцнити надійний захист України і її потужності стримування в довгій перспективі. Будь-який тривалий мир для України має бути підкріплений її здатністю захищати себе зараз і стримувати агресію в майбутньому. США допоможуть забезпечити здатність України робити і те, і друге. Не шляхом відправки американських військ воювати в Україну, а наданням зброї і боєприпасів, розширенням обміну розвідданих, продовженням підготовки хоробрих українських вояків на військових базах Європи і США", – сказав Джо Байден.

Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський після підписання безпекової угоди на полях саміту G7 в Італії, 13 червня 2024 року.
Фото: EPA/UPG
Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський після підписання безпекової угоди на полях саміту G7 в Італії, 13 червня 2024 року.

Також Штати допомагатимуть посилювати відповідність стандартам НАТО. Байден також сказав, що угода окреслює спільне бажання справедливого миру.

Україна натомість зобов'язана впроваджувати демократичні реформи. 

"Ми зробили три потужні кроки на цьому саміті, які демонструють Путіну: нас неможливо перечекати", – сказав він.

Український президент сказав, що сьогодні – історичний день.

"Ми підписали найсильнішу угоду зі Штатами від початку нашої незалежності", – сказав Зеленський.

За його словами, документ містить конкретні юридичні зобов'язання. США гарантують сталість безпекової підтримки. Також договір встановлює, що американська підтримка спрямована на перемогу в війні.

Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський під час підписання безпекову угоду після двосторонньої зустрічі на полях саміту G7 в Італії, 13 червня 2024 року.
Фото: EPA/UPG
Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський під час підписання безпекову угоду після двосторонньої зустрічі на полях саміту G7 в Італії, 13 червня 2024 року.

Стосовно озброєння є конкретика щодо надання ППО та ескадрилей, які включають, але не обмежуються F-16.

Також США підтвердили, що підтримують відбудову України за рахунок відшкодувань Росії.

У тексті угоди також зафіксована підтримка вступу України до НАТО.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак сказав, що угода кардинальним чином відрізняється від Будапештського меморандуму, бо містить чіткі кроки реалізації та зобов’язання сторін. США зобовʼязуються забезпечувати стабільний рівень підтримки України щороку на десять років – йдеться про ключові аспекти підтримки, зокрема оборонну. 

"Протягом двох місяців з моменту її підписання документ буде зареєстровано в ООН, як передбачено Статутом цієї організації. Таким чином цей договір офіційно вводиться в міжнародний обіг. Угода підтверджує дію всіх попередніх договорів у безпековій галузі, а також наголошується, що майбутнє України – в НАТО. Важливим моментом є те, що цей документ сторони розглядають як місток до нашого вступу в Альянс, це було обговорено під час підготовки документа", – сказав Єрмак. 

Також угода містить всі ключові елементи Формули миру. 

"Важливою його частиною є співробітництво в економічному відновленні, в питаннях інвестування. Зокрема США допоможуть Україні в галузі енергетичної безпеки, її децентралізації та подальшій інтеграції з європейською. Також угода передбачає подальшу допомогу Сполучених Штатів у реформах та підвищенні прозорості роботи нашої державної машини", – додав він.

Оновлено 22:35 На сайті Офісу президента з'явилась інформація, що з підписанням цієї 10-річної угоди Сполучені Штати та Україна працюватимуть разом, щоб:

  • Розбудовувати та підтримувати надійну оборону та спроможність України до стримування.Угода викладає бачення майбутніх українських Збройних Сил, які є сильними, стійкими та життєздатними. Сполучені Штати та Україна поглиблюватимуть співпрацю у сфері безпеки та оборони й тісно співпрацюватимуть із широкою мережею партнерів України у сфері безпеки. Сполучені Штати підтримуватимуть увесь спектр поточних оборонних потреб України зараз і в довгостроковій перспективі, допомагаючи Україні перемогти у війні та посилюючи її можливості стримування майбутніх загроз. Разом ми розширюватимемо обмін розвідданими, посилюватимемо оперативну сумісність між нашими Збройними Силами відповідно до стандартів НАТО і працюватимемо з нашими союзниками та партнерами над тим, щоб позиціонувати Україну як довгострокового контрибутора європейської безпеки.
  • Посилити спроможність України підтримувати свою боротьбу в довгостроковій перспективі,зокрема спираючись на зусилля, спрямовані на зміцнення оборонно-промислової бази України, а також підтримуючи її економічне відновлення та енергетичну безпеку.
  • Прискорити євроатлантичну інтеграцію України,зокрема шляхом здійснення Україною реформ демократичних, економічних та безпекових інститутів відповідно до її цілей вступу до ЄС та програми реформ НАТО.
  • Досягти справедливого миру,який би поважав права України згідно з міжнародним правом, спирався на широку глобальну підтримку, підтримував ключові принципи Статуту ООН, включно із суверенітетом і територіальною цілісністю, а також передбачав відповідальність Росії за її дії.
  • Провести консультації на найвищому рівні у випадку майбутнього збройного нападу Росії на Українуз метою визначення відповідних та необхідних заходів для підтримки України та накладення санкцій на Росію.

Що передувало підписанню цієї угоди

  • Раніше сьогодні Зеленський підписав безпековий договір із Японією. Україна тепер має договори з усіма країнами "Великої сімки".
  • Україна почала переговори з США щодо безпекових угод ще торік на початку серпня.
  • Зеленський говорив, що угода з американцями має стати найпотужнішим безпековим договором серед усіх. Він додав, що угода повинна бути "дійсно взірцевою, яка відповідатиме силі американського лідерства". 
  • Посол США в Україні Брінк казала, що ця угода має дати впевненість Києву перед вступом до НАТО.
  • Наприкінці травня газета Financial Times повідомила, що Байден і Зеленський мають підписати безпекову угоду на полях саміту G7 в Італії. Американський президент, як відомо, не буде представлений на Глобальному саміті миру в Швейцарії, але він мав дві заплановані на червень зустрічі з Зеленським.
  • Напередодні саміту в Італії у Вашингтоні підтвердили намір підписати безпекову угоду з Україною. Однак американські медіа не виключають, що договір може розірвати Дональд Трамп, якщо йому вдасться повернути собі Білий дім. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram