ГоловнаСвіт

Пекіну не сподобалася критика США щодо посилення співпраці з Росією: "Китай не приймає критику чи тиск"

Речниця МЗС Мао Нін вважає, що Китай і Росія мають право на розвиток економічної співпраці. 

Пекіну не сподобалася критика США щодо посилення співпраці з Росією: "Китай не приймає критику чи тиск"
Речниця МЗС Китаю Мао Нін
Фото: EPA/UPG

Китай вважає, що має право на "нормальну" економічну та торговельну співпрацю з Росією. Відповідну заяву зробили в МЗС країни після критики з боку США, пише The Guardian.

Днями до Пекіна літав російський міністр закордонних справ, після чого в Китаї оголосили про нове посилення співпраці з Росією. Заступник держсекретаря США Курт Кемпбпелл на це сказав, що Вашингтон "не сидітиме осторонь і не говоритиме, що все в порядку", писало AFP.

Після цього речниця МЗС Китаю Мао Нін сказала, що "Китай та Росія мають право на розвиток нормальної економічної і торговельної співпраці. Ця співпраця не повинна бути обмежена і не повинна мати перешкоди, і Китай також не приймає критику чи тиск". 

Не оминула речниця МЗС і тему України, знову назвавши війну кризою. 

Китай у контексті війни в Україні

  • Пекін офіційно повномасштабне російське вторгнення до України не заохочує, але і відносин з Росією не розриває. За понад два роки війни китайські посадовці декілька разів зустрічалися з росіянами, а торговельні відносини між країнами лише зміцніли.
  • У 2022 Пекін презентував власне бачення миру в Україні. План мав достатньо сумнівні позиції, як "скасування односторонніх санкцій" і фактичне припинення вогню без умови виведення окупаційних військ. 
  • У 2023, після першої за час повномасштабної війни розмови між українським президентом і китайським лідером, Пекін оголосив про візит спецпредставника в євразійських справах Лі Хуея. Окрім України, він відвідав країни ЄС та Росію.
  • Другий "вояж" китайського дипломата відбувся вже в березні 2024. 
  • У квітні Китай зробив чергову заяву щодо війни в Україні, назвавши її "українською кризою". Речник міністерства закордонних справ Ван Венбін на брифінгу сказав, що є ризик ескалації "кризи", тому треба докладати зусиль для деескалації, щоб закінчити конфлікт шляхом переговорів, а не битв.
  • За даними Bloomberg, Китай продає Росії супутникові знімки, які вона використовує для ударів по Україні. 
  • Під час візиту Лаврова китайський топдипломат Ван І заявив, що Китай підтримує ідею мирного форуму щодо України, але лише за умови участі в ньому Росії. Він також сказав про нове посилення співпраці з Росією. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram