ГоловнаСвіт

ISW: Росія реорганізує військові округи та проводить інформаційні операції проти низки країн

Це може свідчити про повільну підготовку до розширення війни за межі України. 

ISW: Росія реорганізує військові округи та проводить інформаційні операції проти низки країн
Фото: EPA/UPG

За даними американського Institute for the study of war, Кремль уже перебуває на ранніх стадія інформаційної кампанії проти деяких членів НАТО східного флангу. Також Росія почала реорганізацію військових округів, що може свідчити про підготовку розширення війни за межі України, пише Euronews

26 лютого президент РФ підписав указ про реорганізацію Московського (МВО) та Ленінградського військових округів (ЛВО). Цей крок може мати дві цілі: підтримку зусиль Кремля з консолідації контролю над російськими операціями в Україні та підготовку до потенційної широкомасштабної війни проти НАТО в майбутньому. 

Ленінградський військовий округ тепер простягатиметься уздовж кордону НАТО, в той час як Московський охопить північний схід України та Польщі. Досі більша частина цієї території входила до складу Західного військового округу, який був утворений у 2010 році шляхом злиття двох округів.

"Путін раніше стверджував, що було необхідно створити ЛВО після того, як Фінляндія приєдналася до НАТО в 2023, сигналізуючи про явний намір Кремля використовувати ЛВО для позиції проти НАТО", – повідомляє ISW.

  • Про загрозу Росії для НАТО говорять вже не вперше. І хоча поки що жоден із західних політиків публічно не називав Росію спроможною атакувати їх просто зараз, деякі лідери не виключають такої можливості в майбутньому. 
  • Президент Франції Еммануель Макрон вважає, що Росія може атакувати країни НАТО протягом декількох наступних років. На відкритті саміту союзників України в Парижі він сказав, що відповідні сигнали надходили протягом попередніх тижнів.
  • Прем'єрка Латвії Ельвіка Сіліня на Мюнхенській безпековій конференції говорила, що загрозу від Кремля мають відчувати усі члени НАТО, а не лише країни Балтії, а Європа втрачає дорогоцінний час у дискусіях.
  • Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус не вважає, що Росія здатна напасти. Однак не виключено, що це може відбутися через роки. За оцінкою експертів, може йтися про "п'ять-вісім" років.
  • Україна неодноразово наголошувала на ймовірності нападу Росії на країни НАТО у випадку перемоги окупантів.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram