ГоловнаСвіт

Уряд Франції пообіцяв підготувати до літа новий закон для захисту фермерів

Законопроєкт має зміцнити позицію аграріїв в переговорах з роздрібними торговцями та компаніями споживчих товарів.

Уряд Франції пообіцяв підготувати до літа новий закон для захисту фермерів
Рада міністрів в Єлисейському палаці в Парижі
Фото: EPA/UPG

Уряд Франції підготує до літа так званий закон "Egalim", який має захистити доходи фермерів, гарантувати справедливі ціни на їхню продукцію і зміцнити позицію аграріїв в переговорах з роздрібними торговцями та компаніями споживчих товарів.

Про це повідомив прем'єр-міністр Габріель Атталь, пише Reuters.

Атталь оголосив про розробку законопроєкту напередодні щорічної сільськогосподарської виставки Salon de l'Agriculture, яка розпочнеться цими вихідними.

За його словами, законопроєкт спрямований на те, щоб система фіксації цін починалася з фермерів, а також на покращення показників собівартості виробництва та забезпечення відповідності європейським органам закупівель.

Французькі фермери після тижнів акцій, які включали блокування автомагістралей і Парижа, призупинили протести після того, як 1 лютого керівник уряду пообіцяв їм нові заходи підтримки. Основні їхні претензії були щодо низької зарплатні, високих податків, “зелених правил” Євросоюзу і недобросовісної конкуренції з-за кордону.

Раніше аграрії вимагали від уряду показати перші результати надзвичайних заходів до вище згаданого торговельного ярмарку.

Додамо, зараз президент Еммануель Макрон і його уряд також побоюються, що все більше фермерів буде підтримувати ультраправих напередодні виборів до Європейського парламенту в червні.

  • У січні французький уряд заявив про відмову від планів поступово скорочувати державні субсидії на дизельне пальне для аграріїв та пообіцяв пом’якшити екологічні норми.
  • Мінстри також повідомили, що наполягатимуть на пом’якшенні екологічних норм Європейського Союзу щодо необроблених сільськогосподарських угідь. Зараз фермери повинні відповідати певним умовам, щоб отримати субсидії ЄС. Зокрема йдеться про вимогу відвести 4% сільськогосподарських угідь під “непродуктивні” території, де природа може відновитися. Це можна зробити, залишивши землю під паром.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram