ГоловнаСвіт

CNN: через затримку фінансування американська армія виділяє Україні сотні мільйонів доларів

Із жовтня 2023 армія США витратила понад 430 мільйонів доларів на різні операції, включаючи навчання українських військових, транспортування обладнання та розгортання військ США до Європи.

CNN: через затримку фінансування американська армія виділяє Україні сотні мільйонів доларів
Фото: EPA/UPG

У зв’язку із затримками фінансування допомоги Україні Конгресом США американська армія виділяє кошти на підтримку української із власних рахунків. Військові стурбовані, що без допомоги Конгресу їм доведеться залучати гроші з інших важливих проєктів армії.

Про це пише CNN з посиланням на військових чиновників США.

Зазначається, що із жовтня 2023 армія США витратила понад 430 мільйонів доларів на різні операції, включно з навчанням українських військових, транспортуванням обладнання та розгортання військ США до Європи.

"Ми, по суті, витягуємо його (фінансування-ред.) з армії", – сказав один із високопоставлених військових чиновників виданню.

Інший чиновник зазначив, що досі цей рахунок оплачувався за рахунок Командування Сухопутних військ США в Європі й Африці. Проте без бюджету на 2024, затвердженого Конгресом, і без додаткового фінансування конкретно для України, командування має приблизно 3 мільярди доларів, щоб оплатити 5 мільярдів доларів операційних витрат.

Це включає не лише операції, пов'язані з підтримкою України – навчання і переправлення зброї та обладнання до Польщі та України, але й інші операції американського командування по всій Європі та Африці.

Військові кажуть, що якщо Конгрес все ще не прийме нове фінансування для України протягом кількох місяців, то їм доведеться почати приймати важкі рішення та відділяти гроші від менш важливих проєктів, таких як будівництво казарм або стимули для вступу на службу.

Вони попереджають, що в такій ситуації до кінця травня в бюджеті армії США в Європі та Африці, що становить приблизно $3 млрд, закінчаться гроші на операції, пов’язані не лише з Україною, а й з іншими країнами Європи та Африки.

  • Нещодавно президент США у розмові із Володимиром Зеленським заявив, що українські військові були змушені вийти з Авдіївки через бездіяльність Конгресу. Він зазначив, що ЗСУ змушені були відступати через скорочення постачання військової допомоги.
  • Попри відсутність рішення Конгресу про додаткове фінансування для України, деякі поставки військової техніки та боєприпасів в Україну продовжуються згідно з укладеними раніше контрактами. Зокрема, продовжуються постачання артилерійських снарядів, ракет для HIMARS, спроможності ППО та іншого військового обладнання. Однак, для надання нової допомоги Україні Пентагону потрібно додаткове фінансування від Конгресу.
  • 13 лютого сенат США підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню у $95 мільярдів, $60 млрд з яких – для України. Документ підтримали 70 сенаторів, проти були 29. "За" проголосували, зокрема, 22 санатори-республіканці.
  • Тепер законопроєкт має схвалити Палата представників американського Конгресу, де більшість мають республіканці. Значна частина з них орієнтується на експрезидента Дональда Трампа, який критично висловлювався про цей законопроєкт.
  • Проте вже наступного дня після схвалення сенатом спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що палата представників Конгресу США не ухвалить законопроєкт про виділення допомоги Україні.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram