ГоловнаСвіт

Тропічні ліси Амазонки можуть вимершти швидше, ніж прогнозувалося, − дослідження

Переломний момент може настати вже до 2050 року.

Тропічні ліси Амазонки можуть вимершти швидше, ніж прогнозувалося, − дослідження
Фото: EPA/UPG

Майже для половини тропічних лісів Амазонки переломний момент може настати до 2050 року − унаслідок нестачі води, вирубування земель та зміни клімату.

Про це пише Guardian з посиланням на дослідження бразильського Федерального університету Санта-Катарини.

У документі йдеться, що ліси вже “перетнули безпечну межу”, і міститься заклик вжити заходів для відновлення деградованих територій та підвищення стійкості екосистеми. 

Один з авторів дослідження Бернардо Флорес здивований його результатами, які передбачають, що потенційний перехід від повільного до швидкого вимирання лісів відбудеться швидше, аніж прогнозувалося.

Ліси у штаті Сан-Паулу, Бразилія, січень 2006 року
Фото: EPA/UPG
Ліси у штаті Сан-Паулу, Бразилія, січень 2006 року

За словами Флореса, ліс уже стає слабкішим і одноріднішим. “До 2050 року темпи зростання прискоряться. Нам треба відповісти зараз. Як тільки ми пройдемо переломний момент, ми втратимо контроль над тим, як поводитиметься система”, − заявив він.

Для цього необхідні міжнародні зусилля, оскільки навіть місцеве припинення вирубки лісів не запобігне колапсу без глобального скорочення викидів вуглекислого газу, які змінюють клімат.

Протягом 65 мільйонів років ліси Амазонії протистояли кліматичним змінам, але зараз регіон зазнає безпрецедентного стресу від посухи, спеки, пожеж та вирубування земель, які проникають навіть у глибокі центральні райони біома. Це змінює функціонування лісів, які у багатьох районах виробляють менше опадів, ніж раніше, і перетворюють поглинач вуглецю на джерело викидів.

Пожежа у лісі поблизу Порту-Велью, Бразилія, серпень 2019 року
Фото: EPA/UPG
Пожежа у лісі поблизу Порту-Велью, Бразилія, серпень 2019 року

Попередні прогнози припускали, що переломний момент в Амазонії може настати, коли буде вирубано від 20 до 25% лісу. За новими оцінками, до 2050 року від 10% до 47% лісів Амазонії відчують на собі негативні зміни.

  • Кліматична службу Європейського союзу повідомила, що глобальне потепління вперше протягом цілого року перевищило 1,5°C. Світ зараз переживає найтепліший період з початку сучасних спостережень. Потепління можу уповільнити негайне скрочення викидів вуглекислого газу.
  • Нещодавно Єврокомісія представила свої кліматичні цілі для ЄС до 2040 року. Серед них – скорочення парникових викидів щонайменше на 90% порівняно з 1990 роком.
  • Сім країн Європи, включно з Німеччиною, Нідерландами та Францією, пообіцяли виключити до 2035-го р. електростанції, що виділяють CO2, зі своїх електроенергетичних систем.
  • У грудні учасники кліматичного саміту ООН COP28 у Дубаї підписали угоду про поступову відмову від викопного палива. Ця угода стала першою кліматичною угодою в історії, яка спрямована на вирішення основного фактора підвищення температури. Вона має багато "лазівок", однак попри недосконалість зіткнулася з колосальним опором з боку нафтодобувних країн.
  • У вересні Politico писало, що в ЄС закінчуються легкі способи скоротити викиди вуглецю, а кліматичних цілей 2030 року блок може не досягнути.
  • У квітні Європарламент схвалив перший у світі податок на імпорт вуглецю. Законодавство ЄС спочатку охоплюватиме імпорт чавуну, сталі, алюмінію, цементу, добрив, електроенергії та водню.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram