ГоловнаСвіт

Із 20 лютого польські фермери заблокують усі переходи на кордоні з Україною

Акція триватиме 30 днів.

Із 20 лютого польські фермери заблокують усі переходи на кордоні з Україною
Протест польських фермерів
Фото: EPA/UPG

20 лютого польські фермери заблокують усі переходи кордону між Польщею та Україною, повідомляє RMF24.

Як ідеться в заяві профспілки індивідуальних фермерів «Солідарність», будуть заблоковані "не лише прикордонні переходи, а й вузли зв'язку та під'їзні шляхи до залізничних станцій та морських портів".

Фермери протестують проти напливу товарів з України, які імпортують через відкриття кордонів Євросоюзом. Страйкарі вважають, що відсутність регулювання ставить під сумнів рентабельність їхньої галузі, переробної та інших галузей, пов'язаних із сільським господарством.

Страйк оголосили на 30 днів. Протестувальники стверджують, що їхні дії спрямовані на забезпечення продовольчої безпеки в країні.

Фермерські протести тривають уже багато тижнів не лише у Польщі, а й у всій Європі. Виробники виступають і проти напливу продовольства з України, а й правил ЄС, пов'язаних із так званим «Зеленим курсом».

«Зелений курс» - це пакет законів ЄС, які покликані допомогти Європі досягти кліматичної нейтральності до 2050 року. Зміни в законі включають, серед іншого, обмеження на використання пестицидів і добрив. Вони також включатимуть реалізацію стратегії, метою якої є забезпечення виробництва здорової їжі.

  • Нині міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський після зустрічі з представниками фермерів заявив, що Київ і Варшава ведуть переговори про укладення угоди щодо сільськогосподарських товарів.
  • Того ж дня прем'єр-міністр України обговорив критичну ситуацію на кордоні із польським колегою Дональдом Туском. Глава українського уряду акцентував увагу на ситуації, коли польські страйкарі розсипали зерно. Інцидент стався 11 лютого. Тоді страйкарі зупинили три вантажівки, у яких перебували українці, і висипали на дорогу зерно з машин. Поліція, яка була на місці події відкрила справу.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram