ГоловнаСвіт

​Лукашенко назвав умови відходу від влади: припинення протестів і недоторканність його прихильників

Він також пообіцяв провести чесні і відкриті президентські вибори "після того, як будуть готові всі необхідні документи".

​Лукашенко назвав умови відходу від влади: припинення протестів і недоторканність його прихильників
Фото: EPA/UPG

Олександр Лукашенко назвав умови свого відходу з поста президента Білорусі і запропонував зробити Всебілоруські народні збори конституційним органом.

Про це він заявив сьогодні під час свого виступу на Всебілоруських народних зборах.

"Головна умова (відходу від влади, - ред.) - в країні мир, порядок, ніяких протестних дій, висловлювати думку в рамках закону. Друга умова: якщо складеться так, що до влади прийдуть не «ті», то другим пунктом запишемо, що жодна волосина з прихильників нинішнього президента впасти не може", - сказав Лукашенко.

"Ми повинні мати чітке підстрахування, щоб не втратити країну", - додав він.

Лукашенко пообіцяв провести чесні і відкриті президентські вибори "після того, як будуть готові всі необхідні документи".

"Якщо народ відмовить в довірі вам (учасникам Всебілоруського народного зібрання, - ред.), то це його рішення. Тоді і з нас нічого не візьмеш. Народ повинен визначитися - чого він хоче. Буде залізний суспільний договір. Чесні, відкриті вибори під контролем кого захочете повинні бути законом для всіх. Але якщо хтось сіпнеться після цього, той отримає найжорстокішу відповідь. У якій ролі буде нинішній президент і багато хто з вас, - час покаже", - зазначив Лукашенко. При цьому Лукашенко переконаний, що Білорусь має залишатися президентською республікою.

Нагадаємо, з дня виборів президента Білорусі в серпні, переможцем яких оголосили Лукашенка, у країні не вщухають протести. Білоруси влаштовували масштабні акції, саботували роботу на державних підприємствах, вимагали чесних виборів. Силовики жорстоко розганяли демонстрантів, а також фактично пригнічували опозицію – арештовували її лідерів та висилали їх з країни.

Україна, як і країни ЄС та США, не визнала результати виборів у Білорусі чесними та такими, що відображають реальне волевиявлення громадян.

Однак, не дивлячись на протести у країні та заяви світової спільноти, 23 вересня у Мінську в Палаці Незалежності відбулася таємна інавгурація Лукашенка.

Лідерка опозиційного руху Білорусі Світлана Тихановська раніше неодноразово заявляла, що якщо Лукашенко піде з посади мирно, йому нададуть гарантії особистої безпеки. Однак, дії влади та силовиків проти мирних протестувальників не ставали м'ягшими.

У листопаді минулого року Тихановська анонсувала Народний трибунал та амністію за захоплення Лукашенка.  "Я, Світлана Тихановська, оголошую Народний Трибунал і амністію за захоплення Лукашенко і членів його терористичного угрупування. Якщо державна судова система не працює, ми впораємося без неї. Відповісти повинен кожен, хто цинічно порушив і порушує закон: від членів виборчих комісій і провладних спостерігачів до чиновників, ідеологів і офіцерів, які віддавали і виконували злочинні накази. Ви порушили закон, і ви боїтеся правосуддя. Але час правосуддя прийшов", – заявила вона.

У МЗС України заявили, що після завершення терміну останньої каденції Лукашенка як президента Україна буде називати його по імені, не зазначаючи посади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram