ГоловнаСвіт

Помпео: український літак, швидше за все, збила іранська ракета

Вашингтон планує дочекатися результатів розслідування, перш ніж робити остаточні висновки.

Помпео: український літак, швидше за все, збила іранська ракета
Майк Помпео
Фото: EPA/UPG

Держсекретар Сполучених Штатів Америки Майк Помпео заявив, що США вважають, що літак "Міжнародних авіаліній України", який впав біля аеропорту Тегерана 8 січня, збила іранська ракета.

Про це він заявив журналістам у Білому домі, передає "Радіо Свобода".

"Ми вважаємо, що, найімовірніше, цей літак було збито іранською ракетою", - сказав Помпео.

Він наголосив, що Вашингтон планує дочекатися результатів розслідування, перш ніж робити остаточні висновки.

"Ми дамо розслідуванню розвинутися, перш ніж ухвалювати остаточне рішення. Важливо докопатися до істини", - додав Помпео.

Нагадаємо, "Боїнг-737", що належав МАУ, впав через три хвилини після зльоту в Тегерані (Іран) з аеропорту Імама Хомейні в ніч на 8 січня. На борту було 9 членів екіпажу і 167 пасажирів, більшість - громадяни Ірану. Рейс PS752 мав прибути до Києва. Серед загиблих 11 громадян України - 9 членів екіпажу та двоє пасажирів.

9 січня зі США надійшла інформація про те, що літак МАУ міг бути ненавмисно збитий іранською протиповітряною обороною.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо на екстреному брифінгу заявив, що є підтверджені факти, що вказують на влучення ракети в "Боїнг".

Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat надала докази справжності відео, на якому показано, як ракета збиває український Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України".

Прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон повідомив, що у держави також є підтвердження влучення ракети в літак українських авіаліній.

Прем'єр Великобританії Борис Джонсон також допустив можливість того, що український авіалайнер міг бути випадково збитий іранськими системами ППО.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що версія про влучення ракети в літак не виключається, але наразі не підтверджена.

Точні причини аварії стануть відомі після закінчення всіх експертиз і досліджень. РНБО України розглядає сім версій, серед яких - ураження літака зенітною ракетою ЗРК; зіткнення з БПЛА або іншим летючим об'єктом; руйнування і вибух двигуна з технічних причин; вибух всередині літака в результаті терористичного акту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram