ГоловнаСуспільствоЖиття

За минулий рік у громадян вилучили близько 5500 одиниць вогнепальної зброї, - МВС

Кожен випадок застосування зброї змушує змінювати протоколи реагування. Мова йде як про ДСНС, так і Національну поліцію.

За минулий рік у громадян вилучили близько 5500 одиниць вогнепальної зброї, - МВС
Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко
Фото: Макс Требухов

За 2023 рік правоохоронці вилучили близько 5500 одиниць вогнепальної зброї.

Про це розповів міністр внутрішніх справ Ігор Клименко в ефірі телемарафону.

"Це робота, яку всі правоохоронні органи проводять щоденно, щогодинно, і вночі в тому числі. І цей випадок (вбивство поліцейського на Вінниччині) показує, що який би не був мотив цих громадян, вони порушили закон і мають відповісти", - наголосив Клименко.

Очільник МВС зазначив, що кожен такий випадок змушує змінювати протоколи реагування. Мова йде як про ДСНС, так і Національну поліцію.

"На жаль, саме життя та здоров'я наших працівників, наших рятувальників та поліцейських забирає війна. Ми кров'ю пишемо ці інструкції. Як би це страшно не звучало, але ми маємо реагувати на будь-які помилки, які були, можливо, допущені перед цим. Адже ці помилки, і ці неточності в цих інструкціях, можуть призводити до втрати наших працівників", - сказав Клименко.

Легалізація зброї

  • У 2019 році, електронна петиція до президента Володимира Зеленського з вимогою законодавчо затвердити право громадян України на самозахист зі зброєю зібрала 25 тисяч підписів. Онак, він її відхилив.
  • У 2015 році таку петицію за легалізацію зброї скерували президенту Петрові Порошенку, але це не дало результату. Порошенко поясняв, що він проти легалізації зброї і за ускладнення процедури її реєстрації. Пізніше Зеленський теж заявив, що він проти легалізації зброї у країні, що перебуває у стані війни.
  • У березні 2021 року Рада відмовилася ухвалювати законопроєкти про легалізацію зброї. Депутати також не підтримали рішення відправити документи на доопрацювання. Того ж року Нацполіція розформувала службу, яка видавала дозволи на зброю. Рішення було ухвалене у зв’язку з тим, що працівники Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції виявили корупційну схему видачі дозволів на придбання, зберігання та носіння дозволених видів зброї. Понад дві тисячі дозволів, що були видані з порушеннями, анулюють, а зброю вилучать.
  • У травні 2022 року в "Дії" запустили опитування щодо вільного володіння зброєю, аби продовжити роботу над законопроєктом. Тодішній міністр оборони Олексій Резніков говорив, що Україні потрібна "не тільки лібералізація, але й легалізація обігу зброї". Так він відреагував на опитування.
  • За день до повномасштабного вторгнення Росії, 23 лютого 2022 року, Рада схвалила в першому читанні законопроєкт про право на володіння цивільною зброєю. Він визначає питання субʼєктів, типів зброї, боєприпасів, варіантів релоаду зброї, питання Єдиного реєстру зброї і його ведення органами МВС. Повідомлялося, що документ буде доопрацьовано до другого читання.
  • 23 червня 2023 року запрацював Єдиний реєстр зброї. З того часу (станом на грудень) українці подали понад 149 тисяч заяв на отримання дозволів на зброю.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram