ГоловнаСуспільствоЖиття

Інститут національної пам'яті: Використання імені Булгакова є пропагандою російської імперської політики

"Михайло Булгаков – імперець за світоглядом, затятий українофоб", - заявили члени експертної комісії УІНП.

Інститут національної пам'яті: Використання імені Булгакова є пропагандою російської імперської політики
Музей Булгакова
Фото: drugayamsk.ru

Використання імені Михайла Булгакова у назвах географічних об’єктів та юридичних осіб, перебування у публічному просторі встановлених на його честь пам’ятників, пам’ятних знаків є пропагандою російської імперської політики.

Про це йдеться у фаховому висновку Українського інституту національної пам'яті.

Булгаков у народився у Києві у родині вихідця з Орловської губернії Афанасія Булгакова. Закінчив медичний факультет Університету св. Володимира у Києві, у 1916-1919 роках працював хірургом у шпиталях Червоного Хреста в Кам’янці-Подільському та Чернівцях, земським лікарем у Смоленській губернії, венерологом у Києві. З 1921 р. і до смерті мешкав у Москві. Всі твори Булгакова написані російською мовою.

"Михайло Булгаков – імперець за світоглядом, затятий українофоб... Письменник, не зважаючи на роки життя у Києві, зневажав українців та їхню культуру, ненавидів українське прагнення до незалежності, негативно відгукувався про становлення Української держави та її очільників. З-поміж усіх російських письменників того часу стоїть найближче до нинішніх ідеологем путінізму і кремлівського виправдання етноциду в Україні", – йдеться у висновку УІНП.

Нав’язливо декларована зневага Булгакова до України закорінена в тому, що його родину прислали до Києва з Орловської губернії для колоніальної діяльності. Батько був російським богословом, викладачем Київської духовної академії та цензором, що займався утисками української культури. 

Члени експертної комісії Інституту національної пам'яті відзначили, що є упередженість Булгакова до українського світу. Він у творах не подає жодного позитивного персонажа-українця, пародіює чи глузливо перекручує українську мову, глузує з української автокефальної церкви, заперечує саме існування української нації, дискредитує і кобзарську традицію.

"Отже, Михайло Булгаков упереджено й виразно негативно ставився до всього українського – українців, їхньої мови, культури, права на власну державу тощо, а його творчість безпосередньо пов’язана з глорифікацією російської імперської політики та неприхованою українофобією. Присвоєння його імені географічним об’єктам, назвам юридичних осіб, об’єктам топонімії, а також встановлення на його честь пам’ятників та пам’ятних знаків в Україні було втіленням русифікації", – йдеться у висновку УІНП.

Дерусифікація та декомунізація в Україні

  • У березні минулого року Верховна Рада України ухвалила Закон про внесення змін до Закону України "Про географічні назви" щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України. 
  • Змінами до передбачено заборону присвоювати географічним об’єктам назви, що звеличують, увіковічують, пропагують або символізують державу-окупанта.
  • Минулого місяця УІНП заявив, що Арка дружби народів (перейменована на Арку свободи українського народу) у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу.
  • Також стало відомо, що Червоноград на Львівщині незабаром стане містом Шептицький. 
  • У Києві в межах дерусифікації та декомунізації перейменували ще 10 міських об'єктів. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram