ГоловнаСуспільствоВійна

Українська Формула миру: у Давосі радники з нацбезпеки обговорили, як реалізовувати 6-10 пункти

Учасники зустрічі розглянули такі пункти: “Виведення російських військ і припинення бойових дій”, “Відновлення справедливості”, “Екологічна безпека”, “Недопущення ескалації та повторення агресії”, “Підтвердження закінчення війни”.

Українська Формула миру: у Давосі радники з нацбезпеки обговорили, як реалізовувати 6-10 пункти
Фото: Сайт президента

У Давосі учасники зустрічі радників з питань національної безпеки та зовнішньополітичних радників країн щодо імплементації Формули миру розглянули другу п’ятірку пунктів Української формули миру та напрацювання з їх реалізації.

Про це йдеться на сайті президента.

Вони розглянули такі пункти Формули: “Виведення російських військ і припинення бойових дій”, “Відновлення справедливості”, “Екологічна безпека”, “Недопущення ескалації та повторення агресії”, “Підтвердження закінчення війни”.

Виведення російських військ і припинення бойових дій (№6)

Цей пункт презентували представники Литви та міністр оборони України Рустем Умєров

Зокрема, було запропоновано створити міжнародну робочу групу на рівні міністрів оборони та радників з національної безпеки, серед завдань якої будуть розробка та забезпечення ухвалення міжнародної угоди, яка закликала б Росію до повного припинення бойових дій та виведення військ з України. 

Також необхідно спільно розробити механізм виведення військ РФ і збройних формувань з окупованих територій України. Виведення військ має містити: 

  • виведення російських підрозділів та військовослужбовців з тимчасово окупованих територій;
  • розформування та повне роззброєння військових терористичних організацій на тимчасово окупованих територіях; 
  • вилучення військової техніки та озброєння з тимчасово окупованих територій для їх утилізації.

Відновлення справедливості (№7)

Цей пункт презентували представники Нідерландів, а також Генеральний прокурор Андрій Костін та заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра.

Вони зазначили, що зусилля із забезпечення відповідальності Росії ґрунтуються на п'яти важливих компонентах: 

  • забезпечення ефективного розслідування на національному рівні; 
  • забезпечення відповідальності за злочин агресії; продовження стратегічного партнерства з міжнародними механізмами правосуддя; 
  • сприяння двосторонньому та багатосторонньому міждержавному партнерству; 
  • забезпечення виплати з боку Росії репарацій Україні та українському народу відповідно до міжнародного права.
  • Ірина Мудра зі свого боку наголосила на важливості не лише подальшого посилення санкційного тиску на країну-агресора, а й створення компенсаційного механізму для відшкодування збитків постраждалим та відновлення країни. 

За її словами, міжнародний компенсаційний механізм має складатися з трьох елементів

  • міжнародний реєстр збитків, 
  • компенсаційна (або претензійна) комісія,
  • Компенсаційний фонд, який має наповнюватися передусім російськими суверенними активами.

Екологічна безпека (№8)

Цей пункт презентували представники Німеччини, Фінляндії, Болгарії та перша віцепрем'єр-міністерка України Юлія Свириденко й міністр екології України Руслан Стрілець.

Вони наголосили на необхідності уніфікувати методику підрахунку збитків і впровадити визначення «екоцид» у міжнародне право, чим зараз займається Міжнародна робоча група з екологічних наслідків війни під співголовуванням Андрія Єрмака та ексвіцепрем’єр-міністерки, колишньої міністерки закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем.

Маргот Вальстрем повідомила, що група невдовзі представить Президенту України Володимиру Зеленському свій звіт – Природоохоронний договір. Цей документ міститиме чимало конкретних рекомендацій як для України, так і для міжнародної спільноти.

Недопущення ескалації війни та повторення агресії (№9)

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак презентував цей пункт спільно з представником Великої Британії.

Єрмак розповів про те, як відбувалося напрацювання проєкту Київського безпекового договору, який у подальшому ліг в основу Спільної декларації G7 про підтримку України, ухваленої в липні 2023 року у Вільнюсі. 

Зі свого боку заступник керівника ОПУ Ігор Жовква зазначив, що Спільна декларація G7 про підтримку України є основою для нової комплексної системи запобігання ескалації війни та повторення агресії. Наразі ще 15 країн підтвердили свою зацікавленість у тому, щоб розпочати двосторонні консультації про безпекові гарантії для України.

Підтвердження закінчення війни (№10)

Заступник керівника Офісу Глави держави Андрій Сибіга та міністр юстиції України Денис Малюська представили напрацювання робочої групи з реалізації цього пункту.

Малюська нагадав, що Україна неодноразово намагалась домовитися з Росією про взаємні відносини та оформити відповідний міжнародний договір, і щоразу РФ припиняла його виконувати та просто ігнорувала. Це стосується як договору про спільний кордон, так і «великого» договору про дружбу та співробітництво, і Будапештського меморандуму, і Мінських домовленостей, і навіть Переяславських статей 1659 року.

За словами міністра, договір, яким буде підтверджено закінчення війни, має: 

  • базуватися на Формулі миру, 
  • бути багатостороннім, тобто підписаним не лише Україною та РФ, а й країнами-гарантами, 
  • бути комплексним та врегульовувати усі сфери, на які вплинула війна. 

Умови договору повинні бути чіткими та мати юридично зобов’язальний характер, а сам договір – ратифікований парламентами країн-учасниць.

Більше про форум у Давосі

  • Всесвітній економічний форум у Давосі стартував сьогодні з четвертої зустрічі радників з нацбезпеки щодо української Формули миру. Участь у ній взяла 81 країна та міжнародна організація. 
  • Форум триватиме до п'ятниці, 19 січня.
  • Раніше стало відомо, що президент України Володимир Зеленський виступить на Форумі зі спеціальною промовою на панелі "Досягнення безпеки та співробітництва у фрагментованому світі" 16 жовтня. Разом із ним у панелі братимуть участь виконавчий директор Всесвітнього економічного форуму Клаус Швааб та президент ВЕФ Бьорге Бренде.
  • У Форумі візьмуть участь чимало світових лідерів та політики, зокрема, президент Ізраїлю Іцхак Герцог, новообраний президент Аргентини Хав'єр Мілей, президент Франції Еммануель Макрон та держсекретар США Ентоні Блінкен.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram