ГоловнаСуспільствоЖиття

Міноборони проводить аудит усіх договорів із компаніями, які можуть бути афілійовані з сім'єю Гринкевича

Попередньо встановлено, що компанії зірвали постачання ЗСУ за 23 контрактами, а попередні збитки становлять понад 1,5 млрд гривень.

Міноборони проводить аудит усіх договорів із компаніями, які можуть бути афілійовані з сім'єю Гринкевича
Родина Гринкевичів
Фото: facebook.com/sokolovsky.inform

Міністерство оборони України здійснює аудит усіх договорів із компаніями, які можуть бути афілійовані з сім'єю львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича.

"Наразі Міноборони проводить аудит усіх договорів із компаніями, які можуть бути афілійовані з сім'єю Гринкевича. І загалом із перших днів роботи ми почали проводити аудит усіх контрактів, включно з тими, про які ми зараз ведемо розмову", – повідомив заступник міністра оборони Дмитро Кліменков в ефірі телемарафону.

Він уточнив, що за попередніми даними, ці компанії зірвали постачання ЗСУ за 23 контрактами, а збитки становлять понад 1,5 млрд грн.

Також заступник міністра оборони повідомив, що, аналізуючи контракти, встановили, що договори на постачання військової форми було укладено на початку 2023 року "за схемою прямих договорів і одноосібного ухвалення рішень". За цим епізодом двоє посадовців, які працювали в Міноборони, вже перебувають під слідством.

Кліменков уточнив, що Міноборони чекає відповідь на запит до ДБР щодо підтвердження арешту рахунків та майна Гринкевича.

"Афілійована з сім'єю Гринкевича компанія виграла один лот на постачання продуктів військовим у двох областях, це вже на відкритих торгах, у системі Prozorro. Нам стало відомо, що ДБР заарештувало рахунки і майно цього підприємця, і це вже зміна істотних умов договору. Тому Міноборони звернулося з офіційним запитом до ДБР щодо підтвердження цієї інформації, щоб мати можливість діяти - розірвати контракти, очікуємо на відповідь від ДБР зараз", - пояснив Кліменков. Він додав, що попри це, військовим забезпечать поставки продуктів, адже Міноборони домовилося з постачальником з інших областей, який покриє необхідні потреби.

Заступник Умєрова запевнив, що Міноборони "працює з правоохоронними органами з перших днів виходу нової команди на роботу".

Що відомо про справу:

  • 29 грудня 2023 року працівники ДБР затримали бізнесмена, який пропонував хабар у 500 тисяч доларів одному з керівників Головного слідчого управління Бюро за сприяння у поверненні майна, вилученого у підконтрольних йому компаній в ході розслідування. 
  • Наступного дня після затримання Печерський райсуд Києва обрав йому запобіжний захід. Гринкевича відправили під варту з можливістю внести заставу у розмірі 429 млн 440 тис гривень.
  • Незабаром ДБР повідомило, що майно підозрюваного арештували.
  • Проте у Бюро уточнили, що бізнесмен Гринкевич не має статусу підозрюваного у справі про постачання одягу для ЗСУ на 1,5 млрд грн, але все може змінитсия. 
  • Згодом оприлюднили список арештованого майна. Зокрема, мова йде про квартири, 18 земельних ділянок, 9 авто преміум-класу, рахунки у 8 банках тощо. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram