ГоловнаСуспільствоВійна

У Африці влада РФ руками “вагнерівців” заробляє мільярди доларів на торгівлі золотом, – розслідування

Зокрема, у Центральноафриканській Республіці підставна компанія Вагнера отримала ексклюзивні права на шахту Ндассіма, найбільшу золотодобувну шахту в країні, в обмін на підтримку авторитарного режиму.

У Африці влада РФ руками “вагнерівців” заробляє мільярди доларів на торгівлі золотом, – розслідування
Фото: Центр нацспротиву

Кремль після початку повномасштабного вторгнення в Україну заробив понад 2,5 млрд доларів на торгівлі африканським золотом і продовжує заробляти, використовуючи для цього так звану групу Вагнер, повідомляє “Економічна правда” із посиланням на розслідування групи Blood Gold Report за підтримки Atlas Network. Група Blood Gold Report досліджує зв’язки між західними гірничодобувними компаніями, військовими режимами та російськими найманцями в Африці.

Дослідники встановили, що у Центральноафриканській Республіці (ЦАР) підставна компанія Вагнера отримала ексклюзивні права на шахту Ндассіма, найбільшу золоту шахту в країні, в обмін на підтримку авторитарного режиму.

У Судані "російська компанія" взяла під контроль великий нафтопереробний завод, який дозволив "Вагнеру" стати домінуючим покупцем необробленого суданського золота, з кількома обліковими записами російських військово-транспортних літаків, які доставляли оброблене золото з країни.

У Малі військова хунта, яка пов’язана з "Вагнером", та захопила контроль в країні у травні 2021 року, отримує мільйонні доходи, контролюючи чотири найбільші гірничодобувні компанії – Barrick Gold Corporation, B2Gold, Resolute Mining і Allied Gold Corporation. Водночас більша частина надходжень проходить готівкою – щонайменше 10,8 млн доларів на місяць. А покупці знаходяться навіть в країнах заходу. Так, канадська компанія Barrick Gold – найбільший платник податків країни – лише за перше півріччя 2023 року заплатила хунті Малі 206 мільйонів доларів.

У ЦАР і Судані, де пов’язані з "Вагнером" організації вже підпадають під міжнародні санкції, кремлівські ставленики покладаються на складні контрабандні маршрути та тактику корпоративних підступів, щоб витягти великі обсяги кривавого золота з Африки до таких місць, як Росія та ОАЕ, де воно змішується з іншими законними джерелами золота та перетворюється на готівку.

Доповідь Blood Gold містить також низку рекомендацій - набір заходів, які перешкодити операціям Вагнера та Росії з африканським золотом і завдати сильного фінансового удару Кремлю.

Ці заходи включають:

  • Розширення санкцій, які мають автоматично застосовуватися щодо будь-якої сторони, яка використовує послуги групи Вагнера.
  • Забезпечення суворого контролю за ланцюгом постачань, щоб запобігти проникненню кривавого золота в цивілізований світ.
  • Запровадження реальної відповідальності міжнародних гірничодобувних компаній , які ведуть бізнес з режимами, які наймають і фінансують групу Вагнера.
  • Визначення групи Вагнера терористичною організацією та залучення Міжнародного кримінального суду для засудження групи найманців.
  • Поглиблення співпраці між союзниками та міжнародними партнерами, щоб усунути прогалини в існуючій системі санкцій.
  • Збільшення підтримки африканських демократичних держав, незалежних ЗМІ та груп громадянського суспільства, яким прямо чи опосередковано загрожує угруповання Вагнера на африканському континенті, щоб посилити стійкість проти гібридної тактики цієї групи та продемонструвати силу проти втручання Кремля.

  • Раніше схеми заробітку в Африці контролював колишній власник "Вагнера" Євген Пригожин.
  • У червні відбувся невдалий заколот власника так званої ПВК Євгена Пригожина проти російської влади. На тлі тривалого конфлікту із російським міністерством оборони Пригожин заявив, що російська кадрова армія обстріляла "вагнерівців" та оголосив похід на Москву. Дійти до російської столиці не встиг – зупинився після дзвінка путінського пособника Олександра Лукашенка. Але за декілька десятків годин протистояння "вагнерівці" встигли збити декілька російських військових літаків та вертольотів. 
  • Після завершення заколоту "вагнерівцям" поставили умову: виїхати до Білорусі або підписати контракти з міністерством оборони. Крім найманців, у Білорусі був помічений і сам Пригожин, хоча після цього він був і у РФ.
  • Пригожин вмер унаслідок авіакатастрофи в серпні. Разом із ним загинули і інші "топи" "групи Вагнера". Після цього табір "вагнерівців" у Білорусі стали розбирати
  • У вересні стало відомо, що найманці "групи Вагнера" знову воюють проти України. Вони підписали контракти з російським міноборони.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram