ГоловнаСуспільствоПодії

Як зійшла і закотилася зірка Кирила Тимошенка

Не встиг заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко написати заяву на звільнення з посади "за власним бажанням", як на сайті президента вже оприлюднили відповідний підписаний указ.

"Звільнити Тимошенка Кирила Владленовича з посади Заступника Керівника Офісу Президента України згідно з поданою заявою", – зазначено в указі.

У прощальному дописі в телеграмі Тимошенко подякував президенту Володимиру Зеленському "за довіру і можливість робити добрі справи кожного дня і кожної хвилини", очільникам обласних військових адміністрацій і мерам – "за конструктив у суперечках", своїй команді і українцям – за довіру, ЗСУ – за боротьбу, родині – за підтримку.

Справжню причину звільнення Кирило Тимошенко не озвучив, допис завершив словами "честь маю", як заведено в офіцерів.

Хоча про офіцерське звання Тимошенка, якщо раптом воно в нього є, широкому загалу невідомо. Працюючи в ОП, він відповідав за інформаційну, пізніше за регіональну політику, курував будівельну сферу. Став фігурантом низки скандалів, які, вочевидь, і призвели до відставки.

Фото: EPA/UPG

Заступником глави Адміністрації президента України (Офісу президента України) тридцятирічний Кирило Тимошенко був призначений 21 травня 2019 року, тобто ще за попереднього глави ОП Андрія Богдана.

Під час виборчої кампанії 2019-го у штабі кандидата в президенти України Володимира Зеленського займався медіа і креативом. Журналісти відзначали, що саме Тимошенко створив відеообраз кандидата. Продакшн Кирила Тимошенко "GoodMedia" знімав усі ролики Зеленського, зокрема і найвідоміший – виклик Петра Порошенка на дебати на стадіон. При цьому після виборів 2014-го Тимошенко встиг попрацювати над організацією інавгурації Петра Олексійовича.

Після звільнення в листопаді 2020 року першого заступника голови Офісу президента Сергія Трофімова Кирило Тимошенко почав опікуватися регіонами. Саме тоді в інтерв’ю “Forbes Україна” він зробив скандальну заяву про підпорядкування йому очільників обласних держадміністрацій, зокрема, назвав голову Львівської ОДА Максима Козицького “своїм підлеглим губернатором”.

Крім того, заступник Єрмака повідомив, що час від часу звільняє губернаторів (хоч такого поняття в Україні немає), які не можуть упоратися зі своїми обов’язками.

Нагадаємо, що, за Конституцією України, голови місцевих державних адміністрацій, здійснюючи повноваження, відповідальні перед президентом і Кабінетом Міністрів, підзвітні й підконтрольні органам виконавчої влади вищого рівня.

Під час пандемії коронавірусу журналісти закидали Тимошенкові курування приватного антиковідного фонду, до якого добровільно-примусово закликали переказувати гроші власників великих бізнесів.

"Попри медійний галас на початку, уже під осінь історію із цим фондом в ОП по-тихому зам’яли", – стверджували журналісти "Прямого". А коли, мовляв, про витрати фонду запитали офіційно, виявилося, що в Зеленського нічого про це не знають.

Потім Кирило Тимошенко став куратором президентського проєкту "Велике будівництво", і там теж не обійшлося без конфліктів.

Зокрема, заступника Андрія Єрмака згадували в розслідуванні "Наших грошей"

Відлунням одного будівельного скандалу стали обшуки, що їх наприкінці минулого року провели детективи Національного антикорупційного бюро в Дніпрі у фігурантів пов’язаної з "Великим будівництвом" кримінальної справи.

Згідно з даними джерел журналістів "Схем", слідчі дії проводили в кабінеті голови обладміністрації Валентина Резніченка, у департаменті ЖКГ, який є відповідальним за закупівлі в межах будівництва та реконструкції доріг, та низці інших департаментів ОВА. А також у підрядників ОВА, зокрема, на фірмі "Будінвестінжиніринг", повʼязаній з жінкою, яку джерела журналістів називали подругою Резніченка.

Нагадаємо, журналісти програми "Схеми" зʼясували, що Дніпропетровська ОВА виділила рекордні кошти – 2,314 млрд гривень – на відбудову доріг у регіоні. Сума вища, ніж в областях, де дороги постраждали від російських обстрілів значно більше.

Офіс президента обіцяв прокоментувати розслідування після отримання всіх пояснень від обласної адміністрації і від компанії, про яку йшлося в журналістському розслідуванні.

Видання "Бабель" свого часу звертало увагу на всеукраїнський форум "Україна 30", який проходив з лютого до серпня 2021 року в київському виставковому центрі "Парковий". 

У форумі брали участь премʼєр-міністр Денис Шмигаль, глава Офісу президента Андрій Єрмак, його заступник Кирило Тимошенко, міністри, глави держпідприємств тощо, їхні виступи часто цитували провідні ЗМІ та показували телеканали. Водночас організатори форуму залишилися за кадром. Видання зʼясувало, що "Україну 30" організувала і провела приватна компанія "Goodmedia" – та сама, засновником і до березня 2020 року керівником якої був Кирило Тимошенко. Потім компанію очолила його дружина Олена Тимошенко, але до вересня 2021-го Кирило Тимошенко значився на її сайті як CEO. Його фото видалили з ресурсу після того, як журналісти почали розслідування і звʼязалися з ОП і Goodmedia.

Заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко з дружиною Оленою
Фото: Главком
Заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко з дружиною Оленою

Організатором форуму Goodmedia стала без конкурсу і за свої послуги офіційно отримала мільйони гривень. За даними журналістів, участь у форумі великих приватних компаній і навіть багатьох неурядових організацій була платною. І в цьому не було б ніякого криміналу, якби кілька джерел на умовах анонімності не розповіли "Бабелю", що взяти участь в "Україні 30" їм пропонували безпосередньо з Офісу президента й одразу попереджали, що форуму потрібне фінансування.

Однак і це журналістське розслідування, схоже, залишилося без наслідків.

У липні минулого року мер Чернігова Владислав Атрошенко публічно висварив Кирила Тимошенка, який завадив йому поїхати в Лугано на міжнародну конференцію з відновлення України.

"Пан чиновник розписався в перешкоджанні виконувати службові обов’язки голові прифронтового обласного центру та зловживанні власним службовим становищем. Зізнався в порушенні закону. Чернігівці здивовані та вкрай обурені таким безглуздим і безвідповідальним вчинком цього чиновника Офісу президента. Також дивно чути від призначеного посадовця натяки з погрозами обраному людьми міському голові. Ці погрози на адресу не просто міського голови. Ці погрози всьому Чернігову та його мешканцям", – заявив Атрошенко. За його словами, європейські партнери України теж "шоковані такою поведінкою представників державної влади".

Напередодні Тимошенко зазначив, що мери, які "обурюються, що їх не випускають за кордон", мають зрозуміти сигнал. "Для тих, кому сигнал незрозумілий, знайдуться інші шляхи, як допомогти громадам і містам. Без вас", – написав він у Telegram, перефразувавши відоме звернення Володимира Зеленського.

Набагато гучнішим був скандал про використання Кирилом Тимошенком як службового одного з п’ятдесяти автомобілів "Chevrolet Tahoe", переданих Україні американською компанією "General Motors" для гуманітарних цілей і вивезення людей з зони бойових дій. Про це йшлося в сюжеті Bihus.Info.

За повідомленням американської сторони, авто передали українському Міністерству інфраструктури. Потім ці автомобілі були розподілені між різними установами, щонайменше один позашляховик опинився в користуванні Державного управління справами, яке опікується Офісом президента України.

За словами Тимошенка, більш ніж 100 автомобілів, які вже перебувають на балансі автобази ДУС, серед яких і кількарічні Toyota Camry та Land Cruiser, Mercedes V250, Volkswagen Transporter, недостатньо, тож передане General Motors авто було їм потрібне. “На ньому вже наїздили близько 40 000 кілометрів, їжджу разом зі співробітниками Офісу, регіонального департаменту, тому що ми намагаємося якомога швидше їхати на деокуповані території, щоб проконтролювати, що там відбувається”, – заявляв Тимошенко. Утім після розголосу пообіцяв більше цим автомобілем не користуватися. Згодом очільник НАЗК Олександр Новіков повідомив, що Національне агентство з питань запобігання корупції перевіряє, чому заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко використовував дорогу автівку "Chevrolet Tahoe", яка мала використовуватися для гуманітарних місій.

Потяг Кирила Тимошенка до дорогих "залізних коней" став предметом ще одного журналістського розслідування. Журналісти "Української правди" помітили заступника керівника ОП за кермом нового Porsche Taycan 2021 року вартістю близько $100 000.

Фото: УП

Авто належало ТОВ "Новем Логістик", зареєстрованому в Києві за адресою: Паркова дорога, 16 а. За цією адресою розташований конгресово-виставковий центр "Парковий", де до 24 лютого регулярно збиралася фракція партії "Слуга народу", йшлося в матеріалі УП.

Єдиним власником компанії був непублічний бізнесмен Вемір Давітян. У коментарі УП Давітян повідомив, що надавав машину на "тест-драйв", оскільки йому вона не підійшла. На наявних у редакції матеріалах із камер "Безпечного міста" Давітян жодного разу не був зафіксований за кермом.

Журналісти з’ясували також, що Тимошенко мешкає в заміському поселенні, популярному серед української еліти, в маєтку площею майже 1200 квадратних метрів із власним виходом до водойми. Маєток належить бізнесмену Ігорю Ніконову – одному з найбільших забудовників столиці.

Відповідно до договору оренди, маєток орендувала дружина Кирила Тимошенка. Вартість оренди складала 230 000 гривень на місяць, що становить близько 6 000 доларів, тоді як на ринку середня вартість винайму будинків аналогічної площі в цьому котеджному містечку коливалася в діапазоні від 10 до 25 тисяч доларів.

Тобто публічний куратор будівельного напрямку винаймав житло в одного з найбільших забудовників. На питання про можливий конфлікт інтересів Тимошенко відповів, що Ніконов не бере участі в державних проєктах. Але за кілька тижнів після цієї заяви на сторінці будівельної компанії Ніконова з'явилося повідомлення про те, що два житлові квартали "КАН Девелопмент" долучилися до державної програми "єОселя" – пільгової іпотеки житла. Збіг?

У коментарі УП Тимошенко додав, що він та його родина мають офіційні статки і для оренди маєтку, і для купівлі "Порше", якби вони вирішили піти і на цей крок. І це правда. Водночас закон переходу кількості скандалів у якість, тобто у звільнення їхнього фігуранта, вочевидь, спрацював і цього разу.

Найімовірнішим наступником Кирила Тимошенка співрозмовники LB.ua у владних колах називають нинішнього очільника Київської обласної державної адміністрації Олексія Кулебу.

Ще одним кандидатом джерела вважають керівника кабінету голови ОПУ Андрія Єрмака Андрія Готу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram