ГоловнаСуспільствоВійна

«Без даху, води, світла, газу та надії на відновлення житла». Як живуть кияни в центрі столиці

Майже центр Києва. Лук'янівка, відстань до Хрещатика – до 10 км. На розі вулиці Глибочицької – візовий центр Великої Британії. Життя кипить. Допоки не повертаєш на вулицю Татарську, з тильної сторони заводу імені Артема.

З обох боків тут – потрощені й обгорілі будівлі, дві зруйновані секції нового ЖК. Сюди декілька разів влучали ворожі ракети. Були загиблі та постраждалі. Влада Києва обіцяла навести лад до початку холодів. Однак мешканці й досі залишаються без вікон і газу. А ті, хто втратив квартири ще на початку літа, до серпня сплачували комунальні.

Забутий «Львівський квартал» у центрі столиці

Нещодавно мер Києва Віталій Кличко повідомив, що влітку розпочався процес відновлення 11 будинків, які зазнали найбільших руйнувань унаслідок ворожих ракетних ударів. Зокрема, на вулиці Чорнобильській у Святошинському районі, де повністю вигоріли 64 помешкання 16-поверхового будинку, роботи обіцяють закінчити за два місяці. Також до весни планують завершити ремонт 27-поверхового будинку на проспекті Лобановського, де російська ракета влучила на третій день повномасштабної війни.

Ще один житловий комплекс у Шевченківському районі по вулиці Глибочицькій, 13 – «Львівський квартал» – ворог атакував ракетами двічі. Зокрема, 28 квітня внаслідок влучення ракети в секцію ЖК загинула журналістка «Радіо Свободи» Віра Гирич. Удруге ракети прилетіли 26 червня, знищивши вщент дах і декілька поверхів іншої секції ЖК. Тоді загинув чоловік, багато мешканців, у тому числі діти, зазнали травм. Прилеглі будинки до ЖК і заводу імені Артема на вулиці Татарській залишилися без дахів і вікон, газопостачання та гарячої води. Столична влада обіцяла відновити все до настання холодів.

«Ваші діти підуть до школи 1 вересня! Саме в цьому нас запевняли забудовник «РІЕЛ» і представники КМДА. Однак наразі жодних робіт з відновлення двох зруйнованих секцій ЖК «Львівський квартал» навіть не розпочали. Влада не надала нам гуртожитків для проживання. Тому деякі мешканці вимушені жити у вагончиках біля зруйнованого будинку. Окремі вцілілі квартири пограбували. В інших проживати неможливо через відсутність світла, газу, вікон і дверей», – розповіла LB.ua Олена, власниця помешкання в ЖК, яка втекла до Києва зі сходу через війну ще 2014 року.

Інший мешканець ЖК, Микола, додав, що напередодні повномасштабного вторгнення закінчив ремонт у квартирі. «Вона вціліла. Але проживати в ній не можу. Оскільки немає не тільки світла, води, а й доступу. Нам уже понад три місяці розповідають про якісь робочі групи, проєктну документацію та інше. Годують «завтраками». Розуміючи, що нічого не ремонтують, ми самі створили ініціативну групу. Та зафіксували з поліцією й СБУ всі факти руйнувань. Писали безліч листів, оббивали пороги. Утім ніхто з поліції та СБУ з нами не зв’язувався. Так само ми надсилали запити на КМДА та Департамент будівництва та житлового забезпечення, де лише обіцяють провести експертизи та розробити проєкт відновлення. У вересні цей процес узагалі зупинився», – констатував він.

Ініціативна група власників квартир у ЖК за власні кошти у приватних компаній замовила й отримала результати експертиз і проєктну документацію.

«Забудовник запропонував усім нам узяти кредити на відновлення житла. По $10 тисяч на кожну квартиру від забудовника. Ми самі шукали підрядників. Наприклад, заявлена вартість відновлення електроенергії виявилася в декілька разів меншою, ніж озвучував забудовник. Лише через декілька місяців КМДА визначила генпідрядником відновлення зруйнованого житла КП «Житлоінвестбуд-УКБ», яке знову хоче проводити нові експертизи. Хоча всі ці документи ми вже підготували. Уся ця ситуація незрозуміла. Усі будинки ремонтують, а по нашому ЖК у самому центрі Києва – мертва тиша», – говорить Роман, у квартиру якого в третій секції – з новим ремонтом і всіма меблями – влучила ракета.

«З нами ніхто зустрічатися не хоче, говорити – теж. Ні КМДА, ні забудовник, ні генпідрядник. Таке враження, що не відновлюють житло, бо чекають на нові прильоти. Бо ж тут навколо не лише завод, а й інші всім відомі об’єкти. Ми навіть не отримали документів з номерами справ від поліції та СБУ, де всі мешканці давали свідчення. Нас просто кинули напризволяще», – жаліється Роман. Й обурюється, що забудовник до серпня надсилав рахунки за комунальні послуги: «Нам збільшили із 7 до 10 грн за кв. м вартість обслуговування прибудинкової території. Уявляєте? На місці моєї квартири – руїни, її немає фізично, сама лише стіна та небо, а я мав сплачувати рахунки. Усі квитанції в нас від початку йшли через забудовника, який таким чином ще хотів на нас заробити після прильотів».

Мешканці двох зруйнованих секцій ЖК «Львівський квартал» створили не лише ініціативну групу, а й власний благодійний фонд. «Бо надії на владу немає. Зрозуміло, що в країні триває страшна війна. Цілі міста зрівняли з землею. Проте столична влада розповідає, що щось ремонтує. На жаль, не наші оселі. Ми ж не сиділи склавши руки. Могли б уже самотужки розпочати відновлення житла. Але ми не маємо доступу до нього. Про нас усі забули», – констатує Олена.

Татарка – без вікон, газу та дахів

Окрім двох зруйнованих секцій ЖК, від прольотів ракет постраждали ще щонайменше 10 прилеглих будинків на вулиці Татарській. Сталінки з Абевегедейки, як називають 5-поверхові будинки поруч із заводом, з кінця квітня стоять без вікон, газопостачання та гарячої води.

«Після першого прильоту ми за власні гроші поміняли вікна, заплативши понад 15 тис. грн. Ці вікна вилетіли о 4.20 зранку 26 червня. До наших квартир вже двічі приходили представники незрозумілої компанії, представляючись КМДА. Але документи не показали. Робили заміри вікон. Однак телефоном, що в оголошенні, тепер відповідають: грошей немає. Тому вдруге лише за вікна нам треба буде заплатити. Бо на дворі холодно. А плівка, яку роздали волонтери та колишні депутати (Юрій Левченко. – LB.ua), уже не рятує», – розповідає Марина, дружина військового та мати двох малих дітей з будинку на Татарській, 2-А.

У розмові з LB.ua підрядник, що здійснював заміри вікон на Татарській, також відмовився надати будь-яку конкретну інформацію.

«Ми представляємо звичайне ТОВ, назву ніхто вам не скаже. Так, заміряли вікна там, де нам відчиняли двері. Надали комерційну пропозицію в КМДА, мав бути тендер. Не телефонуйте сюди більше, ми вже втомилися пояснювати людям, що вікон не буде», – роздратовано кричав чоловік, чий телефон був вказаний в оголошенні, яке декілька місяців висіло на Татарській.

У будинку поряд із заводом, на Татарській, 3/2, вибиті не лише вікна і двері. «Під час останнього прильоту нам у двір, біля дитячого садочка, влучила ракета. Її частини впали мені на дах автомобіля. Зрозуміло, що страхова ці збитки покривати не буде, враховуючи форс-мажор… Таких автівок у дворі багато. Усі ми оформили акти з поліцією, однак жодних відповідей щодо справ не отримали. До нас теж приходили міряти вікна, але сарафанне радіо передало по сусідах: «міняйте вікна за власні кошти», що ми й робимо. У під’їзді відсутні двері, вікна, все так і стоїть прикрите нами плівкою. Хоча ми також писали та ходили до ЖЕКу на Лук'янівській. Біля під’їзду вже давно все розрито, тому до нас навіть пожежна чи швидкі не зможуть під’їхати, якщо будуть знову стріляти», – розповіла Анна, що мешкає тут з 1983 року.

Усі п'ять будинків на Татарській (А, Б, В, Г, Д), де з радянських часів проживали працівники заводу, залишаються без гарячої води. Бо після першого прильоту Київгаз примусово відрізав усім газові колонки через проблеми з тягою та димоходами.

«Газопостачання два місяці не давали також на плити. Тому готували їжу дітям на куплених електричних; літніх мешканців годували щовечора волонтери, які привозили суп і гаряче на дитячий майданчик. Наразі миються не з каструль лише ті, хто виклав кругленькі суми за бойлери. Усі інші вже мерзнуть і не сподіваються на гарячу воду», – розповідає Павло, у якого немає жодного вікна у трикімнатній квартирі, де мешкають дві родини з дітьми.

Осінньо-зимового сезону він очікує з тривогою.

«Є побоювання, що будемо зимувати без опалення. Два тижні тому весь двір розрили та почали класти нові труби, теплотрасу. Хоча такий самий ремонт був три роки назад. Тоді розрили у квітні, зарили в жовтні, а нові труби відразу потріскали. Тепер розрили у вересні. Страшно уявити, коли вони закінчать. Тому, мабуть, треба купувати буржуйки. Звісно, за свої гроші чи в кредит», – припускає Павло.

Ще одна мешканка, Марія, мати-одиначка дитини з інвалідністю, була вимушена виїхати в село до знайомих з 5 поверху будинку на Татарській, 2-А, бо квартиру постійно заливає.

«Наш дах у дірках, його ніхто не ремонтує», – розповіла вона.

Дощить зі стелі й у будинку на Татарській, 2-Д і 1-В.

Яна, що мешкає в 1-В, надіслала відповідні запити до Шевченківської районної державної адміністрації. Де їй рекомендували зафіксувати всі пошкодження в Дії та чекати відновлення «покрівлі коштом міського бюджету в порядку пріоритетності».

Комунальне підприємство «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Шевченківського району м. Києва» відписала їй, що «в разі відповідного фінансування вказаних видів робіт пошкодження будуть усунуті в найкоротші терміни».

Реакція влади: до кінця року все зроблять

Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов разом з представниками столичної влади 13 вересня проінспектував відновлення двох об'єктів на Лобановського та вулиці Чорнобильській. У спілкуванні з LB.ua він підтвердив, що «темпи відновлення інших об’єктів у столиці насправді вимагають пришвидшення».

Міністр нагадав, що відновлення помешкань має відбуватися коштом місцевого бюджету. «Окрім можливостей, що є в міста, держава виділила 200 млн грн (постановою ще в кінці травня), що якраз і передбачені на заміну вікон, дахів, дверей і розбір завалів. На прості та нагальні речі. Ці гроші є. Та на необхідність їх використання я звернув увагу. Бо розуміємо, що потрібне прискорення», – сказав він.

За дорученням міністра LB.ua надали звіт про ситуацію з ЖК «Львівський квартал» і прилеглими будинками.

«Стан справ на 13 вересня:

Проєкт та роботи виконуються за кошти забудовника Глибочицька, 13, БК «РІЕЛ».

Татарська, 2-В: обстеження та ремонт електромережі виконано, дефлектори встановлено, на цей час мешканці між собою визначаються щодо типу бойлерів, газові колонки демонтовано.

Орієнтовна дата закінчення робіт 30.09.

Татарська, 2-Б: обстежено електромережі, починаємо ремонт електромереж, одночасно виконуємо нарощування димоходів і монтаж дефлекторів.

Орієнтовна дата завершення робіт 15.10.

Татарська, 2-А: окремі мешканці ще збирають більшість, щоб підтримати план заходів, і тоді також зможемо приступити до робіт.

Орієнтовна дата завершення робіт 15.11».

На інформаційний запит LB.ua заступник голови КМДА В’ячеслав Непоп також надав відповідь:

Мешканців Татарки такі прогнози не втішають.

«Добре, що надали офіційну відповідь із визначеними строками. Єдине, якщо й почнуться роботи, то це листопад-грудень у кращому разі. До цього часу нам доведеться жити з дірявим дахом. І без вікон», – говорить Яна, мешканка будинку на Татарській, 1-В.

«У відповіді КМДА, по суті, дублюють те, що ми вже зробили та проплатили – експертизи. Виглядає як новий дерибан», – відреагувала членкиня ініціативної групи з ЖК «Львівський квартал» Іванна.

«Усе ж сподіваємося, що наше питання зрушить з мертвої точки. Без надії сподіваємося», – додав Роман, від квартири якого в ЖК залишилася одна стіна.

Після публікації статті з LB зв’язалося керівництво забудовника ЖК «Львівський квартал».

«16 вересня у нас відбулася зустріч з ініціативною групою власників квартир у ЖК «Львівський Квартал» та представникам замовника реконструкції (КП «Житлоінвестбуд-УКБ», підрядником, що визначений замовником. На цій зустрічі представниками замовника було роз’яснено: коли та які роботи мають бути виконані. В цілому зустріч пройшла з розумінням та конструктивно. Хоча було декілька людей, які звинувачували замовника у затягуванні часу. Однак більшість налаштована саме конструктивно», — розповів LB виконавчий директор будівельної компанії «РІЄЛ» у місті Києві Любомир Голубовський.

За його словами, на зустрічі було чітко озвучено, що «до кінця вересня будуть розпочаті роботи та виконані якомога швидше. Тобто до кінця вересня має бути змонтований будівельний кран, розпочаті роботи по відновленню монолітного каркаса», — запевнив він.

Анна СтешенкоАнна Стешенко, спеціальний кореспондент LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram