ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Голова УГКЦ Святослав: "Не таким небезпечним є коронавірус, як вірус зневаги ближнього"

"Для того щоб перебороти страх, бракує відчуття людяності й чесноти християнської любові до ближнього". 

Голова УГКЦ Святослав: "Не таким небезпечним є коронавірус, як вірус зневаги ближнього"
Фото: Макс Левин

Голова Української греко-католицької церкви Блаженнійший Святослав (Шевчук) прокоментував протести деяких українців через евакуйованих із Китаю громадян.

"Мені дуже боляче чути про спротив громадян України щодо повернення наших співвітчизників, які опинилися в зоні небезпеки сучасного коронавірусу в Китаї. Така реакція людей є зовсім не християнською", - процитували Блаженнійшого Святослава на сайті УГКЦ.

Він підкреслив, що можна зрозуміти людей, якими керує страх бути інфікованими, оскільки сучасні способи безпеки, пропоновані медичною системою України, є ненадійними.

"Для того щоб перебороти страх, бракує відчуття людяності й чесноти християнської любові до ближнього. Не таким небезпечним є коронавірус, як вірус ненависті й зневаги до людини. Якщо коронавірус можна побороти різними медичними засобами, то від вірусу ненависті нас може захистити лише сила любові", – підкреслив глава УГКЦ.

Блаженнійший Святослав закликав органи державної влади забезпечити українське суспільство і тих, хто повертається з Китаю, усіма необхідними засобами безпеки.

"Прошу всіх людей, які називають себе християнами, утриматися від усякого виміру ненависті та не чинити перешкод для повернення до своїх домівок синів і дочок України", – підсумував глава УГКЦ.

Нагадаємо, літак з евакуйованими українцями вилетів з Китаю ввечері 19 лютого. В Україну він прибув вранці 20 лютого. З Уханя забирали тільки здорових українців. Фактично потрапити на літак не мали шансів навіть ті, хто підчепив звичайну застуду, оскільки на борт не пускали людей із температурою тіла вище за 37,2 градуса.

Українців розмістять у медцентрі "Нові Санжари". Вони зможуть покинути місце обсервації через 14 днів, після того як пройдуть усі необхідні процедури і перевірки.

Проте в кількох містах пройшли акції проти розміщення евакуйованих співгромадян. Зокрема, жителі Микулинців улаштували молебень на блок-посту на в'їзді в санаторій. Раніше керівник тернопільського санаторію під тиском місцевих жителів написав відмову від прийому українців з Китаю.

На вихідних аналогічні акції відбувалися у львівському селищі Шкло. Там місцеві жителі виступили проти розміщення евакуйованих.

14 лютого депутати Обухівської райради на позачерговій сесії проголосували за те, щоб звернутися до президента України Володимира Зеленського і нардепа Олександра Дубінського з проханням не допустити розміщення на території Обухівського району евакуйованих з Уханя українців.

19 лютого жителі передмістя Львова перекривали в'їзд у місцевий госпіталь через чутки про розміщення в ньому українців з Китаю.

А після того, як стало відомо, що людей привезуть до Полтавської області, жителі Нових Санжар перекривали дороги, вимагаючи не розміщувати евакуйованих у місцевому санаторії. Під час протестів відбулися сутички мітингувальників з поліцією.

Помісна Православна церква України звернулася до громадян у зв'язку з евакуацією українців з Китаю в смт Нові Санжари в Полтавській області. У ПЦУ закликали українців бути милосердними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram