ГоловнаСуспільствоЖиття

Полтавська облрада відмовилася прийняти звернення з приводу подій у Нових Санжарах

Після обговорень ситуації депутати тричі намагалися проголосувати, але не набрали необхідної кількості голосів.

Полтавська облрада на позачерговій сесії відмовилася прийняти звернення до президента Володимира Зеленського з приводу подій у Нових Санжарах, куди евакуювали на 14-денну обсервацію українців з Уханя.

Про це повідомляють на сайті Полтавської ОДА.

Голова ОДА Олег Синєгубов, який перебував на місці заворушень і заспокоював людей, звернувся до депутатів.

"Про те, що евакуйованих із Китаю українців розмістять у Нових Санжарах, я дізнався тільки вранці 20 лютого. І відразу виїхав туди. Люди вже протестували і були впевнені, що до них везуть інфікованих громадян", - розповів він.

"Довелося разом із медиками заспокоювати місцевих жителів, пояснювати їм, що Новим Санжарам нічого не загрожує, до них їдуть здорові українці, всіх заходів безпеки вжито. Число учасників протесту сягало 700-800 осіб. Поведінка окремих полтавців просто вражала - замість допомоги евакуйованим ми побачили те, за що соромно всій країні. За їхніми діями стояли певні маніпулятори, які підбурювали людей, постачали техніку для порушення громадського порядку", - додав Синєгубов.

За інформацією начальника обласної поліції Івана Вигівського, за фактами заворушень відкрито п'ять кримінальних проваджень. Затримували 24 осіб, усі - місцеві жителі. По медичну допомогу звернулися дев'ятеро поліцейських і одна цивільна особа. Один працівник Нацполіції постраждав серйозно, йому влучили каменем в око.

На сесії депутати також мали можливість поставити питання представнику уряду - заступнику міністра охорони здоров'я Віктору Ляшку. Найбільше запитань було про причини вибору медичного центру в Нових Санжарах як місця для обсервації.

"Перед тим, як евакуювати українців з Китаю, був вивчений досвід 17 країн, які вже це зробили. Ми розуміли, що буде дуже багато питань і паніки, і до останнього намагалися не розголошувати місце дислокації. Обирали не медустанову закритого типу, а санаторій з охороною, тому що ще раз підкреслюю - люди приїхали здорові. Вони вже пройшли карантин у Китаї, а тепер 14 днів повинні перебувати в обсервації. А вона не передбачає лікування. Якщо в евакуйованих людей з'являться будь-які симптоми хвороби, їх відвезуть до інфекційного відділення, що є в кожному обласному центрі. Повірте, немає приводу панікувати", - запевнив Ляшко.

Після обговорень ситуації депутати тричі намагалися проголосувати за звернення до президента, але необхідну кількість голосів не було набрано.

Нагадаємо, в четвер 45 українців і 27 іноземців (у тому числі громадянин Ізраїлю), евакуювали з китайського Уханя через епідемію коронавірусу в Україну. Їх вирішили розмістити на карантин у медцентрі Національної гвардії "Нові Санжари" в Полтавській області.

Уночі 20 лютого місцеві жителі протестували через розміщення евакуйованих громадян. Після 18:00 правоохоронці очистили дорогу до санаторію від мітингувальників, але вони не припинили їм перешкоджати. Сутички продовжилися, автобуси з евакуйованими закидали камінням, по фото було видно розбиті вікна автобусів. У результаті поліція затримала 24 учасників протесту, але вранці відпустила всіх, крім одного чоловіка. Його затримали на 72 години.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram