ГоловнаСуспільствоЖиття

Іран і Україна можуть разом розшифровувати "чорні скриньки" літака МАУ

Розслідування авіакатастрофи може зайняти від одного до двох років.

Іран і Україна можуть разом розшифровувати "чорні скриньки" літака МАУ
Фото: irna.ir

У рамках розслідування авіакатастрофи літака МАУ фахівці Ірану й України можуть спільно розшифровувати "чорні скриньки", пише Bloomberg.

Сторони спільно вестимуть розслідування та вилучатимуть дані з бортових самописців. Перебіг розслідування контролюватиме судова влада Ірану. 

Відзначають, що в п'ятницю фахівці спробують оглянути "чорні скриньки", щоб зрозуміти, чи можливо ще витягти з них інформацію. При цьому в Ірані не хочуть, щоб бортові самописці вивозили за межі країни для проведення розслідування. З вивченням "чорних скриньок" також можуть допомогти три іранські авіакомпанії.

Агентство Reuters з посиланням на іранських чиновників пише, що розслідування авіакатастрофи може зайняти від одного до двох років. Джерело також заявило, що Іран хотів би самостійно розшифрувати "чорні скриньки" і за необхідності відправляти дані в РФ, Канаду, Францію чи Україну, оскільки з цими країнами укладено угоду.

Нагадаємо, літак "Боїнг-737", що належить МАУ, впав 8 січня через три хвилини після зльоту в Тегерані (Іран) з аеропорту Імама Хомейні. На борту було 9 членів екіпажу і 168 пасажирів, більшість - громадяни Ірану.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо на екстреному брифінгу заявляв, що є підтверджені факти, що вказують на влучення ракети в "Боїнг".

CNN з посиланням на джерело в розвідці повідомляв, що літак МАУ в Ірані збили дві ракети російського виробництва. 

Раніше міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat надала докази справжності відео, на якому зафіксовано, як ракета збиває український Boeing 737.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram