ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Собор Елладської церкви вирішив визнати ПЦУ

Епіфаній висловив подяку грецьким архієреям.

Собор Елладської церкви вирішив визнати ПЦУ
Кафедральный собор Элладской церкви в Афинах
Фото: wikimedia

Позачерговий собор Елладської Православної церкви вирішив визнати Православну церкву України.

Про це повідомив предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній (Думенко).

"Вдячний моєму брату у Христі, голові священного синоду Церкви Греції блаженнішому архієпископу Афінському і всієї Еллади Ієроніму і братам-архиєреям, які сьогодні на засіданні собору ієрархів підтримали позицію і вчинили згідно з канонічним та історичним рішенням Вселенського патріархату, що відкриває можливість повноцінної взаємодії між двома нашими автокефальними помісними церквами у всіх сферах", - йдеться у фейсбуці Епіфанія.

Митрополит зазначив, що встановлення повного євхаристійного єднання та офіційних відносин між помісними церквами стане новою сторінкою в історії України та Греції.

"Вірю, що в недалекому майбутньому буду мати радість відвідати близькі моєму серцю Афіни і особисто передати наші почуття любові і поваги блаженнішому архієпископу Ієроніму, братам ієрархам і всій повноті Церкви Греції", - повідомив Епіфаній.

Нагадаємо, що влітку 2019 року синодальні комісії Елладської церкви дійшли висновку про необхідність визнання ПЦУ, а синод підтвердив канонічне право Вселенського патріарха на дарування автокефалії.

ПЦУ була створена на об'єднавчому соборі в Софії Київській 15 грудня 2018 року, її предстоятелем був обраний митрополит Епіфаній.

Томос, що підтверджує автокефалію, був вручений Епіфанію патріархом Варфоломієм у Константинополі 6 січня 2019 року. ПЦУ стала 15-ю церквою в диптиху помісних православних церков світу.

Поки що її офіційно не визнала жодна з церков, крім Константинопольської, але де-факто це зробили Елладська та Александрійська церкви. Їх представники вже проводять співслужіння з ПЦУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram