Комісія Елладської церкви підтримала ПЦУ

Визнання з боку греків може відбутися щонайшвидше в жовтні цього року.

Комісія Елладської церкви підтримала ПЦУ
Кафедральный собор Элладской церкви в Афинах
Фото: wikimedia

Дві синодальні комісії Елладської православної церкви прийшли до висновку, що необхідно визнати Помісну православну церкву України.

Про це повідомляє ВВС Україна.

За словами джерел, визнання ПЦУ з боку греків може відбутися щонайшвидше в жовтні цього року. Саме тоді може пройти архієрейський собор Елладської церкви, який уповноважений приймати це рішення.

Жодних офіційних анонсів по вризнання ПЦУ з боку Елладської церкви поки що не було.

Вселенський патріарх Варфоломій в інтерв'ю ТСН підтвердив, що "найближчим часом" Елладська церква визнає ПЦУ і "вступить з нею в церковне спілкування".

"В останні кілька місяців ми спостерігаємо за ситуацією, яка відбувається в Україні. І, можливо, рішення про визнання ПЦУ було б фактом, якби, звичайно, не було політичного тиску з різних країн на наших сестер - на помісні православні церкви. Ми сподіваємося, що найближчим часом це буде вже позаду", - сказав Вселенський патріарх.

"Ми молимося і сподіваємося, що всі помісні православні церкви рано чи пізно визнають незалежність ПЦУ, але першою Церквою, яка визнає помісну Православну церкву України, буде братська сестра-церква - Елладська православна церква", - додав Варфоломій.

Нагадаємо, ПЦУ була створена на об'єднавчому соборі в Софії Київській 15 грудня 2018 року, її предстоятелем обрали митрополита Епіфанія.

Томос, який підтверджує автокефалію, вручив Епіфанію патріарх Варфоломій у Константинополі 6 січня 2019 року. ПЦУ стала 15-ю церквою в диптиху помісних православних церков світу. До її складу входять понад 500 парафій Московського патріархату в Україні.

Московський патріархат відмовився визнати Православну церкву України. З нього приклад узяли залежні від Москви Антіохійський патріархат, Правосласна церква Чеських і Словацьких земель, Польська православна церква, а також союзна РПЦ Сербська церква.

20 червня в Києві була відновлена Українська православна церква Київського патріархату на чолі з Філаретом. Разом із ним від ПЦУ відкололися два архієреї з Росії - архієпископ Бєлгородський і Обоянський Іоасаф (Шибаєв) і єпископ Валуйський Петро (Москальов). Цього ж дня було обрано ще двох майбутніх єпископів УПЦ КП - архімандрита Андрія (Маруцака) і ієромонаха Іллю (Зеленського).

24 червня Синод ПЦУ відсторонив Філарета від управління Київською єпархією, але на знак визнання минулих заслуг зберіг за ним місце в єпископаті. Філарет відмовився визнавати рішення "так званої ПЦУ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram