ГоловнаСуспільствоЖиття

Каштани на Хрещатику після реконструкції замінять платанами, - "Київзеленбуд"

Платан не вимагає регулярного поливання і витримує низькі та високі температури.

Каштани на Хрещатику після реконструкції замінять платанами, - "Київзеленбуд"
Фото: www.segodnya.ua

Традиційні каштанові дерева на головній вулиці Києва Хрещатику замінять платани, які більш стійкі до хвороб і міських умов.

Про це в інтерв'ю "Вечірньому Києву" розповів заступник гендиректора комунального об'єднання "Київзеленбуд" Дмитро Заруба.

"За результатами голосування за програмою "Вибери дерево для Хрещатика", більшість киян висловилися за платан. Це дерево дуже стійке до хвороб, шкідників, міських умов загазованості та інших шкідливих чинників", - розповів він.

Заруба зазначив, що платан не вимагає регулярного поливання і витримує низькі та високі температури повітря.

"Наступного року планується реконструкція Хрещатика. Зі свого боку ми будемо рекомендувати комунальній корпорації "Київавтодор", яка є замовником робіт, врахувати побажання киян щодо висадки платанів і продумати систему, за якої коріння цих дерев надалі не "піднімало" б дорожнього покриття", - зазначив чиновник.

Він пояснив, що каштани, висаджені вздовж столичних доріг, не витримують сучасних умов міста - забруднення повітря, потепління клімату, а також розмноження шкідників.

"Зрештою, сіль, яку взимку використовують як протиожеледний засіб, теж руйнує кореневу систему улюблених киянами дерев... З одного боку, кияни вимагають прибрати лід і сніг з київських вулиць, з іншого - зберегти дерева. Зрештою, виникає ситуація, як у медицині, коли одне лікуєш - інше калічиш", - додав Заруба.

Водночас він запевнив, що Київ без каштанів не залишиться. "У парках і скверах каштани не тільки залишаться, але і будуть висаджуватися нові. Адже з каштанами пов'язана Історія Києва, тому немає сенсу змінювати і шукати новий зелений символ столиці", - зазначив він.

Нагадаємо, восени 2012 року комунальне підприємство з утримання зелених насаджень Шевченківського району Києва провело тендер на постачання 289 каштанів породи Briotti. Тендер виграла фірма ТОВ "Професійний садівник". У березні-квітні 2013 року каштани висадили, але вже в травні з'ясувалося, що дерева підмінили - каштани зацвіли білим, а не червоним кольором.

Експертиза з'ясувала, що тільки два з 289 саджанців були сорту Briotti, а інші - виявилися звичайними білими каштанами.

У лютому 2014 року Київський суд зобов'язав "Професійного садівника" пересадити каштани.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram