ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ розгромила українське продовження російського наркосиндикату "Хімпром"

Силовики назвали операцію безпрецедентною в історії України.

СБУ розгромила українське продовження російського наркосиндикату "Хімпром"
Фото: ГПУ

Служба безпеки України розгромила українське відділення російського наркосиндикату "Хімпром".

Про це на прес-конференції в четвер розповіли начальник одного з департаментів Генпрокуратури Сергій Кизь і перший заступник голови СБУ Павло Демчина.

Ця організація діяла на території України щонайменше з 2014 року. Наркотики, в основному синтетичні, продавали за криптовалюту. Виручені кошти були легалізовані, зокрема, через будівництво, торгівлю, ресторанний бізнес. За попередніми оцінками, щорічний обіг цієї злочинної організації складав десятки мільйонів доларів.

"Сьогодні, починаючи з четвертої ранку на території Києва, Київської області, в Херсонській, Миколаївській, Одеській областях були проведені більш ніж 100 слідчих дій, у тому числі понад 80 обшуків", - розповів Кузь.

Затримано близько 20 представників верхівки злочинного угруповання, але до протиправної діяльності були залучені понад тисячу осіб. Невелика кількість організаторів встигла втекти за кордон.

"Розробку" наркосиндикату вели близько року.

"Що стосується цієї організації. Вона колись називалася "Хімпром", була створена громадянами РФ на території РФ. Після того як у 2017 році були масові затримання таких ось учасників угруповання, її ватажки виїхали за межі РФ, реорганізувалися і почали свою злочинну діяльність в Україні", - сказав Демчина.

"Щоб було зрозуміло, яка була дисципліна в цій організації, розповім таке: в окремих членів злочинної організації на сьогодні немає пальців на руках. За будь-яке порушення встановлених правил конспірації, несанкціоновані контакти, використання власних мобільних телефонів на робочих місцях приїжджали спеціально навчені люди і просто відрубували пальці. Така ось ситуація", - додав він.

Демчина підкреслив, що аналогів сьогоднішньої операції в історії України ще не було.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram