ГоловнаПолітика

Зеленський затвердив склад делегації України для участі у переговорах про вступ до ЄС

Очолює делегацію віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Зеленський затвердив склад делегації України для участі у переговорах про вступ до ЄС
Володимир Зеленський
Фото: Пресслужба Офісу президента України

Сьогодні, 21 червня, президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким затверджується склад делегації для участі у переговорах про вступ до ЄС.

Очолює делегацію віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

До складу делегації також увійшли голова ОП Андрій Єрмак та його заступники Ірина Мудра та Ігор Жовква, заступниця голови департаменту ОП з питань євроінтеграції Марія Марченко, перший заступник голови Верховної ради Олександр Корнієнко, торговельний представник України Тарас Качка, заступник голови МЗС Євген Перебийніс, посол України при ЄС Всеволод Ченцов.

Крім них, до делегації увійшли заступники і перші заступники всіх українських міністерств. Серед міністрів у делегації лише Руслан Стрілець, який очолює Міністерство довкілля та захисту природних ресурсів.

Також в делегації присутні генеральний директор урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Олександр Ільков, голова Державної служби статистики Ігор Вернер, очільник Антимонопольного комітету Павла Кириленка, заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук, член Нацкомісії з цінних паперів Максим Лібанов.

Документ також регламентує затвердження директив для переговорів із ЄС, він доручає уряду сформувати й затвердити персональний склад робочих груп щодо підготовки переговорних позицій України.

  • Євросоюз офіційно розпочинає підготовку міжурядових конференцій, які стануть початком переговорів про вступ України й Молдови до євроблоку.
  • Глава Єврокомісії Фон дер Ляєн підтвердила, що Україна виконала всі кроки для початку переговорів про вступ в ЄС.

  • Україна подала заявку на вступ до Євросоюзу в лютому 2022, коли почалася повномасштабна війна.

  • Вчора парламент Нідерландів схвалив переговорні рамки для вступу України та Молдови у ЄС. Це була остання перешкода для початку переговорів блоку з обома державами.

  • Тиждень тому міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт більше не блокуватиме старт переговорів про вступ України до ЄС. У рамковий документ, на основі якого відбуватимуться переговори між Євросоюзом і Україною щодо вступу, внесли угорські вимоги про права національних меншин.

  • Перед цим посли країн-членів ЄС погодили рамки переговорів про вступ України та Молдови. Бельгійське головування оголосило, що скличе перші міжурядові конференції 25 червня.

  • 23 червня 2022 року Україна отримала статус кандидатки в члени Євросоюзу. Київ отримав від Брюсселя список необхідних для подальшої євроінтеграції семи реформ.

  • 8 листопада 2023 року Єврокомісія рекомендувала почати процес переговорів про вступ України до ЄС. 

  • ЄК вважала, що Київ повністю виконав 4 з 7 вимог: впровадження законодавства щодо процедури добору суддів Конституційного суду України, відповідно до рекомендацій Венеційської комісії, завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради юстиції й створення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, відповідність законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам FATF і схвалення стратегічного плану реформування всього правоохоронного сектору, реформа медіагалузі – приведення українського законодавства у відповідність з Директивою ЄС про аудіовізуальні медіапослуги. 

  • Натомість над боротьбою з корупцією, законодавством про нацменшини та зменшенням впливу олігархів ще слід працювати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram