ГоловнаСвіт

​Глава Єврокомісії підтвердила, що Україна виконала всі кроки для початку переговорів про вступ в ЄС

Фон дер Ляєн вважає, що Україна заслуговує на те, аби держави ЄС почали з нею переговори про вступ.

​Глава Єврокомісії підтвердила, що Україна виконала всі кроки для початку переговорів про вступ в ЄС
Очільниця Єврокомсії Урсула фон Дер Ляєн у Європарламенті, 28 лютого 2024 року
Фото: EPA/UPG

Україна виконала усі необхідні кроки для початку переговорів про вступ до ЄС до кінця цього місяця.

Про це повідомила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, пише "Європейська правда".

Фон дер Ляєн згадала, що Україна схвалила план реформ, проведення яких є умовою виділення багатомільярдної макрофінансової допомоги ЄС на найближчі роки.

Тому, за її словами, Україна заслуговує на те, аби держави ЄС почали з нею переговори про вступ.

"Україна виконала всі кроки, які ми визначили. І саме тому ми вважаємо, що ЄС повинен розпочати переговори про вступ з Україною вже до кінця цього місяця", – сказала фон дер Ляєн.

  • Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Єврокомісія рекомендувала почати з Україною переговори про вступ до Євросоюзу.
  • Перед цим Financial Times писала, що Єврокомісія рекомендуватиме розпочати переговори про вступ до ЄС України і Молдови. Комісія вважає, що Київ виконав необхідні для старту перемовин умови в частині антикорупційної сфери, контролю за політичним лобізмом, прозорості статків посадовців та у сфері забезпечення прав нацменшин.
  • Україна подала заявку на вступ до Євросоюзу в лютому 2022, коли почалася повномасштабна війна. 
  • 23 червня 2022 Україна отримала статус кандидатки в члени Євросоюзу. Київ отримав від Брюсселя список необхідних для подальшої євроінтеграції семи реформ.
  • 8 листопада 2023 Єврокомісія рекомендувала почати процес переговорів про вступ України до ЄС. ЄК вважала повністю успішними чотири з семи вимог: впровадження законодавства щодо процедури добору суддів Конституційного суду України, відповідно до рекомендацій Венеційської комісії, завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради юстиції й створення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, відповідність законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам FATF і схвалення стратегічного плану реформування всього правоохоронного сектору, реформа медіагалузі – приведення українського законодавства у відповідність з Директивою ЄС про аудіовізуальні медіапослуги. Натомість над боротьбою з корупцією, законодавством про нацменшини та зменшенням впливу олігархів ще слід було працювати. 
  • Політичне рішення про початок переговорів про вступ залежить від усіх 27 країн-членів Євросоюзу. Основною перешкодою була Угорщина, яка виступає проти приєднання України і натомість пропонує якусь угоду про співпрацю. Проросійський прем'єр Словаччини Роберт Фіцо казав, що не вважає Україну готовою до вступу, але пообіцяв не перешкоджати початку переговорів.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram