ГоловнаПолітика

ВР ухвалила закон "Про оборонні закупівлі", яким урегульовують ціноутворення (оновлено)

"За" проголосували 258 депутатів.

ВР ухвалила закон "Про оборонні закупівлі", яким урегульовують ціноутворення (оновлено)
Фото ілюстративне
Фото: нардеп «Голосу» Ярослав Железняк

Рада ухвалила закон № 10454 "Про оборонні закупівлі", який удосконалює правове регулювання ціноутворення в оборонних закупівлях під час дії правового режиму воєнного стану. 

"258 депутатів вцілому підтримали закон, який має захистити оборонні підприємства від свавілля влади і правоохоронців", –  повідомила народна депутатка фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко. 

Як зазначила депутатка, у законі передбачено, що, в разі купівлі товарів для оборонних чи безпекових потреб за неконкурентною процедурою або без  процедури закупівель, рівень прибутку не може перевищувати граничного рівня прибутку, встановленого урядом.

"Уряд своїми постановами, якими прибуток підприємств ВПК визнає як збиток державі, створив проблеми… Закон  передбачає, що в разі придбання товарів  для потреб безпеки і оборони за неконкурентною процедурою або без  процедури закупівель, рівень прибутку не може перевищувати граничного рівня прибутку, встановленого урядом", – написала вона. 

Зокрема, як йдеться у повідомленні, закон має  усунути "проблеми, створені  Постановою КМУ No 335". 

"Згідно якої ДАСУ заявила, що постачальники техніки, зброї, обладнання  військовим мають повернути бюджету прибуток, закладений в контракти… Для випадків, де рівень прибутку урядом не був встановлений, ціна має визначатися відповідно до пропозиції виконавця з урахуванням прибутку", – додала парламентарка.

Геращенко висловила сподівання, що закон вирішить  проблему з  кримінальними справами проти "доброчесних підприємств, які працюють на ОПК".

Оновлення. Пізніше Давид Арахамія, голова фракції "Слуга Народу" додав, що цим документом врегульовується промлема різного трактування норм щодо прибутків.

"Була така проблема, коли контролюючі органи та оборонка по-різному трактували норми щодо прибутків. Це призводило до конфліктів і непорозумінь. Ми дали слово, що вирішимо цю проблему окремим голосуванням", – повідомив він.

Також зазначив, що після вступу в дію законопроекту, рівень прибутку при закупівлях для потреб оборони буде унормовано. 

"Це стосуватиметься усіх державних контрактів, укладених без відкритого тендеру. Сподіваюся, на цьому ми поставили крапку в даному питанні. Нехай заводам більше нічого не заважає працювати над забезпеченням фронту", – резюмував нардеп.

  • Минулого року Верховна Рада України на засіданні 24 лютого проголосувала в цілому за Закон про внесення змін до Закону України "Про оборонні закупівлі" щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях (крім відомостей про закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю) із забезпеченням захищеності державних замовників від воєнних загроз на період дії правового режиму воєнного стану в Україні.
  • На початку лютого цього року уряд удосконалив і роз’яснив процеси оборонних закупівель через Prozorro. Зокрема, у Prozorro впроваджується новий інструмент – рамкова угода, за якою закупівлі буде здійснювати Державний оператор тилу та Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram