ГоловнаПолітика

Комітет Ради почав розгляд законопроєкту про мобілізацію, доповідати покликали Залужного і Умєрова (доповнено)

За прогнозом "слуги" Арахамії, обговорення триватиме декілька днів.

Комітет Ради почав розгляд законопроєкту про мобілізацію, доповідати покликали Залужного і Умєрова (доповнено)
Фото: тг-канал Давида Арахамії

Профільний парламентський комітет почав розгляд нового законопроєкту щодо мобілізації. Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія сказав, що обговорення триватиме декілька днів.

Участь у ньому братимуть командування ЗСУ та представники міністерства оборони. Для доповіді приїхали Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, начальник Генерального штабу Сергій Шаптала та міністр оборони Рустем Умєров.

"У депутатів від виборців є багато питань стосовно мобілізації, для відповідей на комітет приїхали Залужний, Шаптала та міністр Умеров", – заявив парламентар.

Доповнення. Член робочої групи з напрацювання законопроєкту Олексій Гончаренко додав у Telegram, що Умєров і Залужний наголосили на посилення мобілізації як об’єктивній складовій війни. 

"Не буде посилення – нема кому буде боронити державу. В той же час вони готові доопрацювати законопроєкт та вносити зміни, в тому числі прибирати антиконституційні положення", – сказав Гончаренко.

Слід зауважити, що сьогодні речник Сухопутних військ заперечив "посилення мобілізації", як і "послаблення". Він сказав, що мобілізація беззмінно триває з 2022.

Гончаренко пише, що загалом урядовий законопроєкт про мобілізацію планують докладно розглядати в комітеті з нацбезпеки протягом найближчих трьох днів. 

8 січня спливає термін подання альтернативних законопроєктів, після цього року комітет з нацбезпеки має прийняти рішення, що він рекомендує Раді. Комітет може рекомендувати відхилити всі законопроєкти, ухвалити один з них або на їхній базі зробити новий комітетський законопроєкт і запропонувати Раді в першому читанні прийняти його.

Закон про мобілізацію 

  • Підготовка цього законопроєкту триває вже декілька місяців. Про те, що спочатку у ньому пропонували, ми розбирали тут.
  • У грудні в Раді повідомили про нові поправки до законопроєкту, текст якого на той момент ніде не був опублікований, а сам він ще не був зареєстрований у парламенті. У поправках з'явилася пропозиція поставити жінок від 18 до 60 років на військовий облік (а не лише медикинь та чоловіків) та скасувати строкову службу. Призовний вік хочуть зменшити з 27 до 25 років. 
  • Джерела LB повідомили, що парламент готується голосувати за новий законопроєкт 10 січня. 
  • Також уряд вніс до парламенту відповідний законопроєкт. 
  • 19 грудня на пресконференції Зеленський на питання про мобілізацію сказав, що "військові просили" мобілізувати ще 450-500 українців. Він заявив, що "це дуже серйозна цифра, я сказав, що мені потрібно більше аргументів для того, щоб підтримувати цей напрямок. Тому що це питання перш за все людей, це питання справедливості, обороноздатності і фінансів". 
  • За даними УП, депутатам фракції "Слуга народу" рекомендували уникати коментарів про законопроєкт щодо мобілізації та військового обліку, який вчора внесли до парламенту. Як пише видання, про таку вказівку їм повідомили джерела у СН. Фракція наполягає, що треба дотримуватися "однієї лінії" із президентом.
  • Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, коментуючи президентські числа, сказав, що військове командування України не давало запиту з конкретними цифрами щодо кількості необхідних для мобілізації людей. Цифра від 400 до 500 тисяч була сформована з огляду на поточні потреби та потреби на 2024 рік. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram