ГоловнаПолітика

Парламент ухвалив закон про незалежність САП, частково скасувавши «правки Лозового»

Зокрема, законом вдосконалюється процедура конкурсного відбору прокурорів та керівництва. Також передбачаються нові механізми дисциплінарного контролю та зовнішнього аудиту САП.

Парламент ухвалив закон про незалежність САП, частково скасувавши «правки Лозового»

Рада в цілому прийняла закон про внесення змін до КПК України та інших законодавчих актів України щодо посилення самостійності САП (законопроєкт 10060). 

За закон проголосували 298 депутатів. 

Законом вдосконалюється процедура конкурсного відбору прокурорів та керівництва. САП виокремлюється в окремий орган зі структури Офісу Генерального прокурора. Передбачаються нові механізми дисциплінарного контролю та зовнішнього аудиту САП.

Скасовуються поправки щодо терміну розслідування до вручення підозри. На період воєнного стану було встановлено термін 30 місяців для розслідування до вручення підозри, тепер ці обмеження скасовано і розслідування може тривати безтерміново.

«Посилення незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури - один з маяків МВФ для отримання допомоги і рекомендацій, наданих у висновку Європейською Комісією, в частині подальшого посилення боротьби з корупцією… Таку вимогу озвучували наші міжнародні партнери, стурбовані тим, що фігуранти корупційних справ уникають покарання і рятують майно, здобуте корупційним шляхом, через обмежені терміни розслідування», - написала нардепка фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко. 

Натомість нардеп фракції «Голос» Ярослав Железняк зауважив, що «на жаль, але в законі тільки дуже частково скасовані деякі норми по «правкам Лозового… Прийняття законопроекту є однією з основних вимог послів G7. Правда, позиція останніх по правкам Лозового була проігнорована», - підкреслив він. 

У ЦПК вже анонсували реєстрацію петиції з петицію зі зверненням до президента з вимогою скасувати «правки Лозового в повному обсязі.

Нагадаємо, сьогодні Рада також прийняла декілька важливих для євроінтеграції законів: законопроєкт, який дозволяє НАЗК перевіряти майно посадовців, придбане до держслужби; законопроєкт щодо збільшення складу НАБУ на 300 осіб; законопроєкт про нацменшини з урахуванням експертної оцінки Ради Європи. 

  • У кінці листопада Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна виконала майже всі рекомендації для початку переговорів щодо вступу до ЄС. Про початок процесу вступу України до ЄС повідомлять після саміту європейських лідерів у Брюсселі.
  • Раніше стало відомо, що Єврокомісія офіційно рекомендує почати процес переговорів про вступ України та Молдови до Євросоюзу. Очільниця ЄК Урсула фон дер Ляєн заявила, що нашій державі ще слід попрацювати над певними реформами включно з антикорупційною. 
  • Також Єврокомісія у своєму звіті наголосила на необхідності ухвалення законопроєкту про прозорий конкурс на директора Бюро економічної безпеки та працівників, перезавантаження та підзвітність органу.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram