ГоловнаПолітика

Зеленський і прем'єр Іспанії обговорили прогрес України щодо виконання рекомендацій Єврокомісії

"Розраховуємо, що головування Іспанії в Раді ЄС завершиться ухваленням історичного рішення про відкриття переговорів України щодо вступу до ЄС", - висловив сподівання Президент.

Зеленський і прем'єр Іспанії обговорили прогрес України щодо виконання рекомендацій Єврокомісії
Педро Санчес і Володимир Зеленський
Фото: Володимир Зеленський у Telegram

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом.

Про це йдеться в дописі глави держави на його сторінках у соцмережах.

Президент привітав Санчеса з переобранням на посаду глави уряду. 

Співрозмовники обговорили питання безпеки й прогрес України щодо завершення виконання рекомендацій Європейської комісії напередодні засідання Євроради. 

"Розраховуємо, що головування Іспанії в Раді ЄС завершиться ухваленням історичного рішення про відкриття переговорів України щодо вступу до ЄС", - висловив сподівання Зеленський.

Про які рекомендації Єврокомісії йдеться

  • На шляху до вступу в Євросоюз Україна має виконати сім рекомендацій: реформа добору суддів КСУ, запуск роботи Вищої ради правосуддя та формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, боротьба з корупцією, боротьба з відмиванням коштів і реформа правоохоронного сектору, деолігархізація, медіареформа та захист нацменшин.
  • У жовтні Президент Володимир Зеленський у зверненні до учасників засідання Європейської ради на рівні лідерів держав ЄС заявив, що Україна майже реалізувала сім рекомендацій Єврокомісії.
  • На початку листопада під час виступу у Верховній Раді президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що наша держава виконала понад 90% поставлених завдань. Залишилося лише зміцнювати свої антикорупційні зусилля, прийняти закон про лобіювання, зміцнити рамки декларування активів у двох аспектах і звернутись до решти рекомендацій Венеціанської комісії щодо національних меншин, включаючи освіту.
  • Згодом Єврокомісія офіційно рекомендувала почати процес переговорів про вступ України та Молдови до Євросоюзу.
  • Наприкінці того ж місяця фон дер Ляєн заявила, що Україна виконала "майже" всі рекомендації, висунуті ЄС для початку переговорів про вступ. Очікується, що про початок процесу повідомлять після саміту лідерів Євросоюзу у грудні.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram