ГоловнаПолітика

Медицина в умовах війни: ІТ-революція і розвиток після конфлікту

Усеосяжний характер відновлення країни має зачепити і медичну галузь. Однак регенерації від наслідків війни тут буде замало – резильєнтність і адаптивність має стати основою системи охорони здоров’я, що призведе до тотальної цифровізації та розвитку.

Із цього року всі медичні заклади України та лікарі-підприємці працюють в електронній системі охорони здоровʼя. Розвиток eHealth та IT-трансформація медичної галузі, її вихід на надсучасний рівень розвитку триває. Як відновити структури та процеси так, щоб вони захищали суспільство, а медичні послуги зробити сучасними та доступними кожному українцю?

Фото: надано автором

Війна і масове переміщення людей стали рушійною силою для інновацій у медичній сфері. Реформування застарілих стандартів у галузі стало вимогою часу і прискорило використання інформаційних технологій та електронної медичної допомоги. Тож війна може підштовхнути не лише до розвитку комфортного та доступного для всіх українців та українок сервісу, а й до використання сучасних методів діагностики та лікування.

Серед пріоритетних інновацій, що незабаром мають стати реальністю у нашій країні, можуть бути:

· резильєнтність;

· гуманізм і розширення прав пацієнта;

· транскордонність надання послуг;

· забезпечення привабливого середовища для медичних працівників.

Ці кроки можуть не лише розв'язати нагальні проблеми галузі – вони закладуть основу для покращення доступу до лікарських засобів і невідкладної допомоги після війни, трансформувавши систему охорони здоров’я, охопивши основними послугами тих, хто потребує найбільше.

Резильєнтність

Післявоєнне відновлення, враховуючи масштаби втрат у галузі та порушення її функціонування, повинно включати не лише матеріальну реанімацію медичних закладів, що зазнали нападів, але й нові виклики для працівників охорони здоров’я та всього населення держави, зокрема, збільшення потреби в ментальній реабілітації.

Система охорони здоров’я має адаптуватися до особливостей воєнного стану – стати гнучкішою. Адже серед вимушених переселенців – мільйони українців, зокрема, тисячі лікарів нині внутрішні мігранти та біженці. І під час війни, і після її закінчення медична сфера мусить реагувати на цілком нові потреби громадян.

«Медична Зірка» може бути точковим прикладом адаптації до нових умов. Персонал львівської філії нашої мережі на 90% складається з вимушених переселенців. А 80–85% її пацієнтів – це внутрішньо переміщені особи з областей, де тривають активні бойові дії.

Однак уся система повинна протистояти новим потрясінням вчасно та ефективно, зберігаючи та відновлюючи свої базові структури та функції. Тому медична галузь має бути реформована новою IT-системою, що допоможе відрегулювати механізми комунікації, транспортування, скерування та перенаправлення пацієнтів. Так можна поєднати надання невідкладної, інтенсивної та хірургічної допомоги.

Адже сьогодні такої єдиної системи немає. Здатність швидко адаптувати свої заклади та послуги, перерозподіляти кадрові ресурси в галузі охорони здоров’я є точковою і не задовольняє потреб усіх пацієнтів.

Фото: надано автором

Гуманізм і розширення прав пацієнта

Упровадження принципів людиноцентричності в системі охорони здоров’я також є вимогою часу, аби реагувати на зростання потреб у медичних послугах серед усього населення.

Державні медичні заклади в надзвичайних ситуаціях, таких як війна, не здатні задовольнити запити всіх українців, що вимушено стали внутрішньо переміщеними особами. Тому в регіонах, де їх найбільше, державне регулювання має забезпечити преференції та пільги на розширення мереж приватним роздрібним аптекам і приватним мережам медичних закладів. Це сприятиме не лише задоволенню медпотреб, але й розвитку бізнесу в регіоні.

«Медична Зірка» однією з перших в Україні запровадила систему залучення сімейних лікарів до співпраці. Хоч ми приватна мережа медичних закладів, укладення декларації з лікарем «Медичної Зірки» безоплатне, опісля пацієнт не закріплений лише за одним відділенням. За потреби клієнт-пацієнт звертається в будь-яке відділення «Медичної Зірки» й отримує весь спектр безоплатних послуг: огляд, скерування, лікування. І все це без прив’язки до місця реєстрації, без черг і безоплатно. Така новація з нашого боку і гуманізм, і відповідь на виклики часу, коли мільйони українців вимушені мігрувати і змінювати місце проживання, деколи кілька разів.

Водночас це й залученість бізнесу до проблем держави. Такою ініціативою ми розширюємо права пацієнта в Україні й одночасно розвантажуємо державні медичні заклади.

Мережа клінік «Медична Зірка» співпрацює з благодійними фондами та центрами гуманітарної допомоги, такими як «Я Маріуполь», «Моя Луганщина», «Мама+я», «Коло», «Будь як Ніна», «Лікарі Світу». Підприємство підписало меморандуми з корейськими благодійними організаціями «Green Doctors», «On hospital» про співпрацю в наданні медичної допомоги всім особам, які постраждали від війни і покинули окуповані території.

Фото: надано автором

За підтримки міжнародної організації UNICEF наші працівники організували мобільну бригаду і надають медичну допомогу в прифронтових населених пунктах Харківської області. Співпрацюємо з міжнародною благодійною організацією "Карітас" – завдяки цьому підприємство безкоштовно надає послуги онлайн громадянам, які мусили виїхати за кордон, шукаючи прихистку від бойових дій. Цей напрямок є надважливим і актуальним, оскільки за рубежем з багатьох причин українці мають складнощі з отриманням медичних послуг у повному обсязі.

Транскордонність надання послуг

Лише зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб в Україні – майже 5 мільйонів осіб. За різними оцінками, від 5,6 до 6,7 мільйона українців нині за кордоном. Мільйони залишаються на тимчасово окупованих територіях. Тож охоплення медичними послугами майже третини населення держави потребує системної адаптації до реалій.

Ми маємо забезпечити рівність та ефективність надання медичних послуг, і дієвим інструментом є телемедицина. Її застосування на державному рівні може варіюватися від країни до країни, але вона стає щодалі важливішою в сучасному медичному світі.

· Сполучені Штати Америки мають одну з найрозвиненіших систем телемедицини у світі. Тут державні програми та приватні медичні компанії надають широкий спектр відповідних послуг.

· У Канаді телемедицина також високо розвинена, особливо у віддалених регіонах, з обмеженим доступом.

· Велика Британія: Національна служба охорони здоров'я Великої Британії активно використовує телемедицину для консультацій, особливо під час пандемії COVID-19.

· Телемедицина дуже поширена в Австралії, де допомагає забезпечити доступ до послуг у регіонах з невеликою кількістю лікарів.

· В Індії телемедицина набула поширення завдяки розвитку інтернет-технологій і мобільних застосунків.

В Україні телемедицина все ще розвивається, має великий потенціал поліпшити доступ до медичної допомоги і її якість, надто в умовах воєнного конфлікту та внутрішньої міграції.

Фото: надано автором

Доступ до медичної допомоги в зоні конфлікту

Телемедицина дозволяє консультувати і діагностувати в зоні конфлікту, де доступ до медичних закладів може бути обмеженим або небезпечним.

Медична допомога в евакуаційних пунктах

Вимушеним переселенцям, які опинилися в евакуаційних пунктах або тимчасових місцях проживання, телемедицина надасть доступ до медичної допомоги без необхідності візиту до лікаря.

Психологічна підтримка

Умови війни можуть спричинити психологічний стрес і травми. Вимушені переселенці могли б скористатися телемедициною, щоб одержати психологічну підтримку та консультації.

Діагностика і моніторинг хвороб

Телемедицина допомагає надавати послуги діагностики та моніторингу хвороб, зокрема хронічних, людям, які переселилися в інші регіони або країни.

Міжнародний доступ до медичної допомоги

Переселенцям, які опинилися в інших країнах, телемедицина забезпечить консультації лікаря. Отже, вона відіграє важливу роль у наданні медичної допомоги та підтримки в умовах воєнного конфлікту та внутрішньої міграції населення в Україні, а також вкрай актуальна для вимушених переселенців в інших країнах.

Наша фірма розгортає зручну телемедичну платформу, налаштовану ще до початку конфлікту, зараз вона працює в експериментальному режимі. Популярність таких послуг нині значно зросла, частково власне через зростання потреби в консультаціях українців за кордоном.

Сучасні клініки, як «Медична Зірка», дозволяють отримати рекомендації сімейного лікаря, терапевта, педіатра, рецепт на потрібні ліки, навіть якщо пацієнт за кордоном або в іншому місті України.

«Медична Зірка» співпрацює з Національною службою здоровʼя України за договором про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій і безоплатно надає послуги, пов’язані з первинною допомогою. Тобто після підписання декларації з нашим сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром можна отримати безкоштовні консультації лікарів, вакцинацію, здати необхідні аналізи, отримати рецепти за програмою «Доступні ліки», довідки або листи непрацездатності, скерування на безплатну діагностику/лікування та консультації вузьких спеціалістів тощо.

Фото: надано автором

Забезпечення привабливого середовища для медичних працівників

Забезпечення привабливого середовища для медичних працівників є важливим аспектом розвитку медичної галузі в умовах воєнного конфлікту та внутрішньої міграції населення. Працівники охорони здоров'я, зокрема лікарі та медичні сестри, є найціннішим ресурсом системи. Ось кілька ключових аспектів, які можуть посприяти комфорту медпрацівників:

  1. Безпека: в умовах війни та конфлікту для захисту медпрацівників потрібно розробити ефективні системи безпеки, надати їм необхідне екіпірування та навчати їх заходів безпеки.
  2. Фінансова мотивація: гідна заробітна плата і фінансові стимули можуть зробити медичну професію більш привабливою. Йдеться про підвищення заробітної плати, додаткові бонуси за роботу в умовах конфлікту, а також фінансову підтримку для навчання та підвищення кваліфікації.
  3. Професійний розвиток: забезпечення можливостей для професійного зростання та навчання робить медичну кар'єру більш привабливою. Зокрема, мова про участь у навчальних програмах, семінарах і конференціях.
  4. Психологічна підтримка: умови війни можуть створювати високий рівень стресу для медичних працівників. Психологічна підтримка та консультування дозволить справитися зі стресом і травмами.
  5. Удосконалення умов праці: сучасне обладнання та вдосконалення умов роботи в лікарнях і клініках може покращити комфорт медичних працівників і зробити роботу менш виснажливою.

Комфортні умови залучатимуть і зберігатимуть кваліфіковані кадри і забезпечать доступ до якісної медичної допомоги населенню.

Медицина після війни повинна бути гуманізованою та орієнтованою на пацієнта, з увагою до всіх викликів і проблем, з якими суспільство стикається в умовах воєнного конфлікту та внутрішньої міграції. Важливо розглядати медицину як послугу, доступну для всіх, незалежно від статусу, місця перебування чи стану здоров'я.

Ключовим аспектом подолання викликів війни є IT-трансформація у сфері охорони здоров'я. Телемедицина та інші сучасні технології надають доступ до медичної допомоги у віддалених і важкодоступних регіонах, а також дозволяють забезпечити психологічну підтримку постраждалим від воєнного стресу.

Щоб підвищити якість і доступність медичної допомоги, важливо також сприяти розвитку приватних медичних закладів і партнерств з благодійними організаціями і міжнародними агентами. Це зменшить навантаження на державну систему охорони здоров'я і забезпечить якісні послуги громадянам.

Після війни привабливе середовище для медичних працівників так само актуальне: гарантування безпеки, гідна оплата, можливість професійного зростання. Це сприятиме збереженню та залученню кваліфікованих фахівців, які готові працювати в екстремальних умовах.

У повоєнний період покращення медичної системи має стати пріоритетом для держави та суспільства загалом. Гуманізм, доступність, якість та інноваційність повинні стати керівними принципами в медицині, щоб країна відновила своє здоров'я та добробут після війни та внутрішньої міграції.

Юлія ВітроваЮлія Вітрова, Медичний директор мережі медичних закладів «Медична зірка» Юлія Вітрова
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram