ГоловнаПолітика

Чи повернуть військовим додаткові виплати?

30 травня Верховна Рада України ухвалила за основу законопроєкт про зміни порядку нарахування додаткових виплат нашим військовим. Важливо, що люди, які боронять країну на передовій, далі отримуватимуть плюс 100 тис. грн.

А от щодо дискусійного питання – додаткової тридцятки навіть тим, хто служить у тилу – народні депутати вирішили узаконити чинну норму постанови Кабміну про виплати лише в місячному розрахунку та відповідно до бойових розпоряджень.

«Тому цей закон – це окозамилювання», – вважає нардеп Роман Костенко, секретар Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Його колега по комітету Мар’яна Безугла підтверджує, що «всім 30 тис. не повернуть».

Правда, пропонують таки підвищити виплати строковикам на 6 тис. грн, бо нині вони отримують до 500 грн. Та строковикам на 2350 гривень.

Дискусійними залишаються виплати пораненим – парламентарі обіцяють розв’язати цю проблему до ухвалення закону в цілому.

LB.ua розповідає, які саме зміни для військових підготувала робоча група в парламенті.

Фото: EPA/UPG

Правка Разумкова без бюджетної бази

Після початку повномасштабного вторгнення 28 лютого 2022 року на вимогу президента Кабмін ухвалив постанову про додаткові виплати військовим – 100 тис. грн усім, хто на фронті та безпосередньо воює з ворогом. І 30 тис. грн решті військовослужбовців, навіть тим, хто перебував у глибокому тилу. Остання доплата стосувалася широкого кола не лише військовослужбовців, а й працівників силових структур. Крім бійців Збройних сил України та Нацгвардії, її отримували працівники СБУ, Національного антикорупційного бюро (НАБУ), Управління держохорони, Держспецзв’язку, Державної служби надзвичайних ситуацій і Нацполіції.

З 1 лютого 2023 року набув чинності новий Порядок виплат додаткової грошової винагороди для військовослужбовців Сил оборони, за яким не лише силовикам, а й військовим у тилу було скасовано 30 тис. грн доплати. Виплати бійцям на фронті залишилися незмінними – 100 тис. грн.

Таке урізання для тиловиків обурило українське суспільство, а на сайті президента зареєстрували петицію з вимогою повернути доплати, яка дуже швидко набрала потрібну кількість голосів. Опозиційні фракції та групи почали наввипередки пропонувати зміни до бюджету, аби повернути тридцятку. Утім ці ініціативи навіть не винесли в сесійну залу.

А 10 квітня парламент несподівано для самих депутатів проголосував 277 голосами за законопроєкт №8312, який не стосувався зарплат, а передбачав зміни управління майном Збройних сил чи примусово відчуженими активами під час воєнного стану. Однак Дмитро Разумков вніс до нього правку про повернення 30 тис. грн військовим, які перебувають поза місцями бойових дій, а також співробітникам служби цивільного захисту та поліцейським. Під час обговорення нардеп попереджав, що «вся країна буде бачити, хто саме проти цього». Тому в нардепів по суті не було виходу, хіба натиснути зелені кнопки.

Фото: тг-канал ВРУ

Лише голова профільного оборонного комітету Олександр Завітневич публічно просив не підтримувати правку, зазначаючи про відвертий популізм. Адже надбавку в 30 тис. до грошового забезпечення колишній спікер запропонував повернути завдяки економії на скороченні зарплат держслужбовців і менеджменту держпідприємств до 10 мінімальних зарплат – або 67 тис. грн. За підрахунками першого заступника голови податкового комітету Ярослава Железняка, аби повернути військовим 30 тис. грн, необхідні додаткові 152,4 млрд грн, тоді як економія від обмежень зарплат посадовців дозволить заощадити лише до 3 млрд грн.

МВФ також попередив: закон не визначає джерел фінансування додаткових витрат у понад $4 млрд, тому може призвести до зростання бюджетного дефіциту 2023 року.

Міністр фінансів Сергій Марченко також розкритикував правку, заявивши, що вона «не влаштовує абсолютно нікого, бо це прибирає мотивацію».

«Деякі керівники силових відомств казали, що після того, як вони внормували систему оплати, у їхніх підрозділах зʼявилося більше мотивації реально воювати, а не сидіти в тилу. Мотивацію потрібно шукати саме в цьому, адже не кожен з мільйонної армії перебуває на передовій, як багато хто думає», – заявив він в інтерв'ю "Forbes".

міністр фінансів України Сергій Марченко
Фото: Олександр Задніпряний/Mind
міністр фінансів України Сергій Марченко

Ухвалений закон так і не підписав спікер Руслан Стефанчук. Згодом нардеп із фракції «Голос» Володимир Цабаль зареєстрував проєкт постанови (8312-П) про скасування голосування за закон про повернення виплат.

Аби знизити градус невдоволення і врегулювати оплату праці військовослужбовців, на базі Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки створили робочу групу. 29 травня вона зареєструвала компромісний проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань пов’язаних із проходженням військової служби під час дії воєнного стану». Важливо, що його завізувало багато нардепів з різних фракцій за підписом самого спікера Руслана Стефанчука.

«Усім 30 тисяч не повернуть»

Уже наступного дня після реєстрації, на засіданні 30 травня, Рада ухвалила його за основу (333 голосами).

«Насправді ж цей проєкт не змінює розміру додаткових виплат. Це кидалово військових. Якщо немає грошей, треба чесно вийти і сказати про це. Вони ж на службі не кидають нас, правда?» – заявив LB.ua нардеп Ярослав Железняк.

З ним погодився й секретар оборонного комітету Роман Костенко

«Робоча група мала підготувати градацію виплат. Наприклад, тим, хто ближче до поля бою, дати 20 тис., а хто десь на Закарпатті – менше чи не давати взагалі. Але робоча група взяла чинну норму постанови Кабміну про отримання виплати в розрахунку 30 днів за виконання бойового розпорядження. Наприклад, за один виїзд бійців ППО в Києві для збиття дронів – це плюс 1 тис. грн. Така сама доплата за доставку боєприпасів у тилу, – зазначив він. – Тобто військові отримують частину з цих 30 тис., які забрали, якщо діють за бойовим розпорядженням. Звісно, це не всі 30 тис. Я вважаю цей проєкт закону, яким хочуть закріпити чинну норму постанови, просто окозамилюванням. Це не розв'язання питання. Тому виступав проти голосування відразу в цілому. Та до другого читання буду наполягати на внесенні правок».

мобільні групи ППО на базі позашляховиків
Фото: Командування ОС ЗСУ
мобільні групи ППО на базі позашляховиків

Членкиня оборонного комітету Мар’яна Безугла також підтвердила, що всім 30 тис. не повернуть.

«Доплати будуть залежно від виконання завдань, їхній розмір визначається Кабміном. Усі, хто в тилу, плюс 30 отримувати не будуть», – зазначила вона в розмові з LB.ua.

За її словами, до другого читання також мають ще доопрацювати питання «виплат силовикам, МВС та іншим структурам».

Строковикам, курсантам підвищать грошове забезпечення, однак є питання щодо поранених

Що ж насправді пропонують змінити проєктом? По-перше, додаткові виплати хочуть закріпити для строковиків – плюс 6000 грн/місяць, але знову пропорційно до часу проходження військової служби. «Бо зараз після скасування надбавок строковики отримують смішні та ганебні 400-800 грн на місяць. Якщо в них сплив термін служби, то вони, з одного боку, не можуть демобілізуватися через ВС, а з іншого – і на фронт не йдуть», – нагадав Роман Костенко.

Курсантам теж пропонують виплачувати додаткову винагороду в розмірі 2350 грн/місяць.

Водночас нардеп з фракції «Європейська солідарність» та член бюджетного комітету Олексій Гончаренко додав у спілкуванні з LB, що «2350 курсантам — це стипендія студента-відмінника КПІ. Тому взяли таку цифру. Хоча я вважаю, що такий розмір доплати — це звичайно мало. Треба набагато більше, ніж вони отримують сьогодні. Бо нині вони отримують до 500 грн на місяць, як і строковики», — розповів він.

Інструкторам розмір додаткової винагороди будуть визначати залежно від рівня, інтенсивності та напрямів підготовки – 10–30 тис. грн.

Фото: Макс Требухов

Також у проєкті хочуть передбачити доплати в розмірі 6000 грн/місяць для «військовослужбовців, які отримали травму (поранення, контузію, каліцтво) під час ведення бойових дій і які зараховані в розпорядження відповідного командира під час тимчасової непридатності до військової служби».

«Зараз поранені взагалі отримують по 800 грн. Ну, додадуть їм ці 6000. І що? Ви воюєте, отримуєте травму, стаєте частково обмеженим. Є в мене такий товариш, якому вибило око. І все! Ти перебуваєш у розпорядженні, але тобі платять ці 6800 на місяць, коли треба не лише лікуватися, а й годувати родину. Ці 6800 – це знущання для таких військових. Тому ми маємо прийняти рішення про отримання ними грошового забезпечення згідно з посадою. Був до поранення командиром роти – отримуєш, як він, кулеметником – відповідно. Бо ми насправді демотивуємо військових, які розуміють: зараз буде контрнаступ, його поранять, а потім дадуть ці 6800. Ми пропустили це в першому читанні, але до другого буду вимагати, аби виправили це», – обурився Роман Костенко.

Не відправляти на фронт без підготовки та надавати відпустки

Також у законопроєкті є норми, які не повʼязані з виплатами військовим.

Одна з важливих новацій – це пропозиція «не допускати до участі у веденні бойових дій військовослужбовців з-поміж призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, які не пройшли курс базової військової підготовки».

Плюс – термін проходження базової військової підготовки не може бути меншим за місяць для мобілізованих громадян, які раніше не проходили військової служби.

Також запропоновано зміни для відпусток військовослужбовців: під час дії воєнного стану вони можуть брати щорічну основну відпустку тривалістю 30 календарних днів, а також відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більше як 10 календарних днів.

Фото: explainer.ua

За словами Мар'яни Безуглої, наразі військовим дають лише 10 днів на весь рік зі щорічної відпустки або стільки ж за сімейними обставинами. 

***

Депутати скоротили строки подання правок до другого читання – лише сім днів. Тому закон можуть ухвалити вже в червні.

Анна СтешенкоАнна Стешенко, спеціальний кореспондент LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram