ГоловнаПолітика

Замах на Сергія Шефіра: що відомо?

Уранці 22 вересня о 10:20 на трасі поряд із селом Лісники авто Сергія Шефіра розстріляли невідомі. Стріляли з автоматичної зброї.

Фото: facebook/VenediktovaIryna

«У мене немає ворогів ні всередині команди, ні зовні», – заявив Сергій Шефір на пресконференції після інциденту.

Фото: Андрій Оленін

Слідство вже має щонайменше три версії скоєння злочину.

LB.ua розповідає, що відомо про замах на першого помічника Володимира Зеленського.

Подробиці замаху

Уранці 22 вересня о 10:20 ранку на трасі поряд із селом Лісники автомобіль Сергія Шефіра розстріляли невідомі. Перший помічник їхав своїм традиційним маршрутом до Києва зі свого дому в котеджному містечку «Італійський маєток» у селі Іванковичі.

Поруч із селом Лісники автомобіль розстріляли з автоматичної зброї. На місці інциденту поліцейські знайшли 10 куль, у корпусі авто виявили 11 кульових отворів. Згодом голова Київської обласної прокуратури Олексій Хоменко заявив, що пострілів було 18.

Фото: LB.ua

«Приблизно о 10:20 автомобіль, у якому їхав Сергій Шефір, був обстріляний, імовірно, з автоматичної зброї, оскільки та кількість куль, яка зайшла в авто і пробила заднє колесо, і ця машина ще на спущеному колесі проїхала приблизно 5 км», – розповів голова Національної поліції Ігор Клименко.

Сергій Шефір не постраждав, натомість його водій, чоловік 1963 народження, який уже вісім років працює у Шефіра, отримав три кульових поранення. Його вже прооперували, загрози життю немає.

«Водій – справжній герой, тому що не зупинився. Основною ціллю нападників було зупинити автомобіль. Якби машина стала через 50 метрів – усе закінчилось би набагато гірше. Хочу наголосити: нападники хотіли саме вбити Сергія Шефіра», – переконаний міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

Фото: скриншот

Він також додав, що перед госпіталізацією водій устиг вказати на місце, звідки, ймовірно, здійснювалися постріли, що дало правоохоронцям можливість оперативно оглянути все.

Самого Сергія Шефіра, за словами голови фракції «Слуга народу» у парламенті, миттєво пересадили в поліцейський екіпаж і перевезли в безпечне місце.

Що каже Сергій Шефір?

«Ми їхали, раптово почалися постріли, поранили водія. Водій – молодець, поїхав далі, зрозуміло, що ми прискорилися. Було моторошно, я тут же зателефонував у поліцію, міністру внутрішніх справ, пояснив, куди їду. Правоохоронці спрацювали дуже оперативно. Просто на дорозі побачив швидку, зупинив її, забрали водія, думаю, що йому нічого не загрожує – життю, – розповів Сергій Шефір після інциденту. – Я ніколи не брав собі охорону, моє авто не броньоване. Я сам дуже люблю їздити за кермом. Мені водій був потрібен, щоб я на задньому сидінні міг працювати, поки їду. Після обстрілу я сказав водію: «Жени!» І ми проїхали на диску, бо одна з куль потрапила в колесо».

Фото: LB.ua

Він також прокоментував можливі версії мотивів злочину: «Уже чув кілька ідіотських версій. Ніяких конфліктів у команді немає, у,се що було сказано до цього – це фейки. У нас команда дружна, злагоджена. Усе, що я можу сказати, моя думка: замах скоєно з мотивів залякування вищих ешелонів влади, але треба розуміти, що президент - дуже вольова людина, має стрижень, його не залякати».

«Я не можу пов'язати це з тим, над чим я працюю. Бо останні дні я працюю над зйомками студії «Квартал 95». Ніяких справ, які викликали б агресію, я не вів», – додав Сергій Шефір.

Версії правоохоронців

Ігор Клименко підтвердив, що озвучена Сергієм Шефіром версія розглядається слідством як одна з основних. Загалом же, за його словами, Національна поліція розглядає три версії: «У зв’язку з державною діяльністю, з метою тиску на вище керівництво держави, з метою дестабілізації політичної ситуації, в тому числі розглядається й версія за участю спецслужб іноземних держав».

Слідчі дії на місце обстрілу авто Шефіра
Фото: Lb.ua
Слідчі дії на місце обстрілу авто Шефіра

«Хочу наголосити, що замах відбувався з метою вбивства. Якщо хтось думає, що може залякати таким чином керівництво країни, він глибоко помиляється», – заявив очільник МВС Денис Монастирський.

Співрозмовники LB.ua в правоохоронних органах кажуть, що замах на Сергія Шефіра скоїли, швидше за все, непрофесіонали.

«Коли почалася стрілянина, водій зміг «вильнути» та поїхати. Потім зупинився на парковці. Стрілянина була хаотичною, деякі кулі пройшли крізь салон. Одна вибила дах зсередини, стріляли на удачу», – зазначили співрозмовники LB.ua

Слідчі дії на місці обстрілу авто Шефіра
Фото: Lb.ua
Слідчі дії на місці обстрілу авто Шефіра

За словами джерел, вихід кулі через люк свідчить про непрофесійну роботу. Мовляв, «професіонали так не працюють»: «Шефір одразу пригнувся, це його й врятувало. У водія у нозі три кулі – сильна кровотеча. Сподіваються, що обійдеться без ампутації. Власне, він їх обох врятував – тим, що не зупинився. Швидше за все, працював непрофесіонал, і коли машина продовжила рух, доганяти побоялися».

Слідчі дії на місце обстрілу авто Шефіра
Фото: Lb.ua
Слідчі дії на місце обстрілу авто Шефіра

Реакція Володимира Зеленського

Президент пообіцяв, що замах на його першого помічника і друга Сергія Шефіра отримає «сильну відповідь».

«Хто за цим стоїть, я, скажу відверто, не знаю. Поки що. Які це сили? Можуть бути внутрішні або зовнішні. Але силами їх я не вважаю, тому що передавати мені привіт пострілами з лісу по автомобілю мого друга – це слабкість. А от відповідь буде сильною, – заявив він у відеозверненні з Нью-Йорка, де він перебуває з робочим візитом. – На міцність нашої команди це не впливає. На курс, який я обрав з нашою командою, до змін, до детінізації економіки, до боротьби з криміналітетом, великими впливовими фінансово-промисловими групами це ніяк не впливає. А навіть навпаки».

Під час інавгурації
Фото: 24tv
Під час інавгурації

Згодом в інтерв’ю телеканалу «Дом» президент додав: «Я думаю, що зараз у нас такої великої фундаментальної мафії немає... Вона ж у свій час перейшла у великі фінансові групи. Звинувачувати їх прямо не буду... Я думаю, що ми будемо чекати слідства». 

Реакція «Слуги народу»

Давид Арахамія переконаний, що замах на Сергія Шефіра – «якийсь привіт команді нашій».

Слідчі дії на місці обстрілу авто Шефіра
Фото: Lb.ua
Слідчі дії на місці обстрілу авто Шефіра

«У мене три версії. Це міг бути привіт від контрабандистів і кримінальних авторитетів. Усі майже з них покинули Україну з насиджених місць, чутки і оперативна інформація правоохоронців кажуть, що [вони] якось будуть мститися. Друга версія – російський слід, тому що останнім часом активна антиросійська риторика йде і ми не можемо виключати таке питання. І, звичайно, напередодні такої рішучої боротьби з впливом фінансово-промислових груп теж не можна виключати і таку версію також», – сказав він.

Слідчі дії на місце обстрілу авто Шефіра
Фото: Lb.ua
Слідчі дії на місце обстрілу авто Шефіра

Хто такий Сергій Шефір?

Сергій Шефір і його старший брат Борис входять до числа найближчих друзів Володимира Зеленського. Вони земляки і починали разом ще в часи Клубу веселих та кмітливих. Саме брати Шефіри запросили Зеленського в команду КВК «Запоріжжя-Кривий Ріг-Транзит», яка виграла вищу лігу КВК. Під час московського періоду усі троє жили в одній квартирі, а після повернення до України у 2003 спільно заснували студію «Квартал 95».

Володимир Зеленський та брати Шефіри
Фото: espreso.tv
Володимир Зеленський та брати Шефіри

Саме на одного з братів Володимир Зеленський переписав свою частку у «Кварталі 95» після перемоги на виборах.

«Він вийшов (з бізнесу), там один-два підписи лишилось, – розповідав Сергій Шефір в інтерв’ю виданню «TheБабель». – Віддав комусь свою частку. Можливо – мені, можливо – Борису, я не пам’ятаю. Це настільки неважливо, тому що ні я, ні Борис його точно не підставимо та не підведемо».

У 2019 році Сергій Шефір очолював передвиборний штаб Володимира Зеленського, а після перемоги на виборах став першим помічником президента.

Фото: president.gov.ua

В ОП Борис Шефір займався залученням інвестицій та, як сказав він сам на брифінгу МВС, «комунікаційними питаннями». Зокрема, до його компетенції входило спілкування з олігархами.

31 серпня 2020 року журналісти програми «Схеми» зафіксували, як Сергій Шефір приїжджав до маєтку олігарха Ріната Ахметова під Києвом.

Фото: скрин з відео Схем

Також відомо про його зустрічі з Ігорем Коломойським.

Борис і Сергій Шефіри – відомі сценаристи та продюсери. Серед найвідоміших їхніх продуктів – серіали «Свати» та «Слуга народу».

Після перемоги на виборах 2019 року Сергій Шефір дав велике інтерв’ю LB.ua: "Сергій Шефір: «Вам не здається, що більшість політиків, з яких ми знущалися, знущаються з народу?»" та "Сергій Шефір: "Поки ви не зрозумієте нас як людей, вам не буде зрозуміла наша мотивація".

Андрій ОленінАндрій Оленін, журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram