ГоловнаПолітика

Польща підтримує санкції проти Росії до повної деокупації української території, - Дуда

У 2022 році Польща головуватиме в ОБСЄ, і питання суверенітету України буде в порядку денному.

Польща підтримує санкції проти Росії до повної деокупації української території, - Дуда
Президент Польщі Анджей Дуда
Фото: EPA/UPG

Президент Польщі Анджей Дуда наголосив, що підтримує санкції проти Російської Федерації, а Польща "стоїть пліч-о-пліч з Україною в питанні того, що мають бути повернуті кордони до стану міжнародно визнаних".

Про це він заявив на зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським.

"А це означає як повернення контролю України над частиною частини територій Луганської та Донецької областей, так і Криму. Я чітко хочу наголосити: питання Криму дуже важливе. Ми сьогодні стоїмо на позиції, що Крим сьогодні окупований. І говоримо це не лише в Києві чи у Варшаві, а й на міжнародних форумах", - сказав Дуда.

"Санкції, які були запроваджені у зв'язку з російською агресією, для нас абсолютні натуральні та логічні. І вважаємо, що доти, доки не завершиться деокупація, політика санкцій рішуче має бути продовжена. Ми будемо апелювати щодо цього постійно до держав ЄС та інших міжнародних спільнот", - зазначив польський президент.

Зеленський, у свою чергу, наголосив, що його погляди і погляди Дуди на шляхи завершення війни збігаються.

"Я дуже ціную вашу особисту увагу до України, чітку позицію щодо її суверенітету та територіальної цілісності. А також розуміння, що міжнародний тиск і санкції на РФ мають тривати до повної деокупації території України", - наголосив Зеленський.

Він також додав, що скоординованими мають залишатися дії в питаннях енергетичної безпеки.

"Дякую вам за рішучу позицію як президента та за позицію всієї Польщі щодо проєкту "Північний потік - 2" та монополії "Газпрому" на європейському ринку", - сказав Зеленський.

Дуда нагадав, що 2022 року Польща головуватиме в ОБСЄ.

"І там також, запевняю, питання суверенітету України та її кордонів будуть у порядку денному. Україна тут може розраховувати на польську підтримку", - зазначив польський президент.

Нагадаємо, раніше Антимонопольний комітет Польщі UOKiK оштрафував російський "Газпром" на $7,6 млрд і наклав $61 млн стягнень на п'ять компаній, що фінансують "Північний потік-2", за будівництво газопроводу без його згоди. У серпні Польща оштрафувала "Газпром" на $57 млн через "Північний потік-2". Російський монополіст відмовився надати документи про фінансування будівництва газопроводу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram