ГоловнаПолітика

Міжнародний трибунал з морського права призначив суддів для арбітражу між Україною і Росією

Розбирати справу про агресію РФ у Керченській протоці будуть судді з Канади, Німеччини та Ісландії.

Міжнародний трибунал з морського права призначив суддів для арбітражу між Україною і Росією
Международный трибунал по морскому праву в Гамбурге
Фото: itlos.org

Президент Міжнародного трибуналу з морського права (ITLOS) Пак Чжин Хен призначив трьох суддів в арбітражному розгляді України проти Росії щодо агресії останньої в Керченській протоці. Про це повідомила пресслужба суду.

"10 липня 2019 року після консультацій зі сторонами президент Пак призначив суддями Дональда МакРея (Канада), Рюдігера Вольфрума (Німеччина) і Гудмундура Ейрікссона (Ісландія) в арбітражному провадженні, ініційованому Україною проти Російської Федерації через затримання трьох українських військових кораблів і арешт двадцяти чотирьох моряків на борту", - сказано в пресрелізі.

Головою арбітражу призначено Макрея.

Президент ITLOS втрутився після того, як Україна повідомила про неможливість домовитися з Росією про призначення ще трьох суддів.

Раніше Україна призначила членом арбітражного суду Крістофера Грінвуда (Великобританія), а Російська Федерація згодом призначила Володимира Голіцина.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські прикордонники біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України: катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", що прямували з Одеси до Маріуполя, а також їхні екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Затриманих моряків заарештували і вивезли в Росію. Московський суд звинуватив їх у незаконному перетині кордону, Росія відмовляється визнавати українців військовополоненими.

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, в якій офіційно вимагає від Росії поводитися із захопленими в районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Міжнародний трибунал з морського права зобов'язав Росію негайно звільнити українські військові кораблі і моряків, проте Росія не виконала цієї вимоги, заявивши, що не визнає юрисдикцію трибуналу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram