ГоловнаПолітика

Печерський суд вирішив стягнути з держбюджету 7 млн грн на користь Портнова

Засідання очолював скандальний суддя Сергій Вовк.

Печерський суд вирішив стягнути з держбюджету 7 млн грн на користь Портнова
Андрей Портнов
Фото: Макс Требухов

Печерський райсуд Києва на засіданні 2 серпня задовольнив позов колишнього заступника глави Адміністрації президента Андрія Портнова про захист честі і гідності та присудив стягнути з держбюджету 7 млн грн на його користь. Про це проєкту "Слідство.Інфо" повідомила адвокат і сестра Портнова Олена Ісаєвська.

Судове засідання очолював суддя Сергій Вовк.

Портнов вимагав відшкодування майже 7 млн грн від Міністерства юстиції та Держказначейства за нібито завдані збитки його репутації.

Його адвокат під час засідання заявила, що уряд Канади застосував санкції проти її підзахисного на підставі листа прокуратури від березня 2014 року, в якому написали неправду про причетність Портнова до порушень закону.

"Як йдеться в позовній заяві, тодішні заступники генпрокурора і посол України в Канаді в листуванні з канадським урядом називали його "підозрюваним", через що він нібито потрапив до списку санкцій цієї країни. Хоча, за словами Портнова, тоді він не був підозрюваним у жодному провадженні", - йдеться в матеріалі "Слідство.Інфо".

Водночас Ісаєвська сказала, що Портнов був у статусі підозрюваного, але недовго.

Представники Міністерства юстиції, Державної казначейської служби, Генпрокуратури і МЗС назвали позовні вимоги безпідставними та просили відмовити в позові.

У своєму facebook Портнов зазначив, що не збирається стягувати кошти з українського бюджету, а планує дочекатися, коли Держказначейство стягне гроші з заступниці генерального прокурора Анжели Стрижевської, чиновників МЗС і посла України в Канаді Андрія Шевченка.

"Слідство.Інфо" зазначає, що Генпрокуратура і Мін'юст у червні двічі заявляли про відвід судді Сергія Вовка, який ухвалив рішення на користь Портнова, мотивуючи це можливою упередженістю та наявністю кримінального провадження проти судді, проте обидві заяви були відхилені.

Під час президентства Віктора Януковича Портнов був заступником глави АП, він брав участь у написанні так званих "диктаторських законів", курирував в АП правові питання. Після Революції гідності Портнов покинув Україну і оселився у Відні. 19 травня він повідомив, що повернувся в Україну.

Нагадаємо, Сергій Вовк відомий, зокрема, тим, що засудив ексглаву МВС Юрія Луценка до тюремного ув'язнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram