ГоловнаПолітика

Україна є полігоном найбільших кібератак в історії людства, - Аваков

Перед виборами атаки можуть походити зсередини країни, впевнений міністр.

Україна є полігоном найбільших кібератак в історії людства, - Аваков
Фото: Макс Левин

Україна є полігоном найбільших кібератак в історії людства, починаючи від Black Energy і закінчуючи вірусом NotPetya, наслідки якого значно катастрофічніші, ніж вважає суспільство. Про це в інтерв'ю LB.ua заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

При цьому міністр побоюється, що атаки можуть бути і зовнішніми, і можуть походити зсередини країни.

"Україна - один з ключових донорів постачання хакерів на світові ринки. Хтось працює безпосередньо тут, хтось - за кордоном. Ми проводимо велику роботу з міжнародними інституціями - Європолом, Інтерполом, ФБР, ЦРУ. Повірте, такі можливості є. Питання в іншому - як створити систему, яка була б мінімально схильна до такої ситуації. А якщо атака і буде, щоб вона не спричиняла катастрофічних наслідків. Наскільки я знаю, фахівці цим займаються, їм допомагають європейські інституції. З ними співпрацює ЦВК", - розповів Аваков.

Разом із тим він зазначив, що сьогодні є розуміння можливих ризиків перед президентськими і парламентськими виборами, а також того, як від них захиститися.

"Ви знали про те, що під час проведення фіналу Ліги чемпіонів у Києві здійснювалася атака на енергосистему, яка живила стадіон? Атакували підстанцію, щоб у момент відкриття матчу вимкнути світло. І атака була потужна", - розповів міністр. За його словами, атакувала група хакерів, афільована з російськими спецслужбами.

Докладно про загрози перед виборами читайте в повній версії інтерв'ю "Арсен Аваков: «Мені не можна запропонувати щось, що суперечить моїм правилам - пошлю будь-кого»".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram