ГоловнаПолітика

Туреччина не визнає анексію Криму і має намір захищати кримських татар, - Чавушоглу

Глави МЗС України та Туреччини провели засідання українсько-турецької групи стратегічного планування.

Туреччина не визнає анексію Криму і має намір захищати кримських татар, - Чавушоглу
Мевлют Чавушоглу
Фото: EPA/UPG

Туреччина підтримує територіальну цілісність і непорушність кордонів України, а також захищатиме кримських татар. Про це сказав міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу на спільній прес-конференції в Одесі з главою МЗС України Павлом Клімкіним.

"Користуючись нагодою, хочу ще раз наголосити, що ми підтримуємо територіальну цілісність і непорушність кордонів України. Ми засуджуємо анексію Криму і ніколи не визнаємо її. Сьогодні ми також ще раз наголосили, що маємо намір захищати права кримських татар", - цитує Чавушоглу Укрінформ.

Міністр нагадав про позицію Туреччини щодо війни на Донбасі.

"Ми підтримуємо мирне вирішення ситуації на Донбасі в рамках міжнародного права і будемо продовжувати підтримувати діяльність тимчасової моніторингової місії ОБСЄ", - зазначив він.

Чавушоглу додав, що Туреччина продовжуватиме свої зусилля щодо звільнення затриманих Росією українських моряків.

"Після кризи в Керченській протоці наш президент надсилав неодноразово свої прохання пану Путіну. І з нашого боку триватимуть зусилля як щодо звільнення кораблів, так і полонених", - сказав Чавушоглу.

Він зазначив, що Туреччина підтримує врегулювання Керченської кризи виключно мирним шляхом і як країна-член НАТО докладатиме зусиль для безпеки в Чорноморському регіоні, погоджуючи свої дії з Альянсом.

"Ми не хочемо бачити Чорне море морем напруги, а навпаки, морем миру і спокою", - додав Чавушоглу.

Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу 1 лютого з робочим візитом перебував в Одесі, де з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним провів засідання українсько-турецької групи стратегічного планування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram