ГоловнаПолітика

Федеріка Могеріні про плани України вступити в ЄС: Я не коментую того, що буде в 2024 році

"10 або навіть п'ять років тому багато чого в нинішніх відносинах ЄС і України було важко уявити".

Федеріка Могеріні про плани України вступити в ЄС: Я не коментую того, що буде в 2024 році
Фредерика Могерини
Фото: 24tv.ua

Голова дипломатії Євросоюзу Федеріка Могеріні відмовилася прокоментувати слова президента України Петра Порошенка про те, що країна подасть заявку на членство в ЄС у 2024 році.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Я не буду коментувати, що може статися в 2024-му, але впевнена, що наші найближчі цілі, зокрема план "20 досягнень "Східного партнерства" до 2020 року", - цілком реальні і здійсненні. Вони позитивно вплинуть на життя громадян і в державах-партнерах, і в самому Євросоюзі. У цій прагматичній співпраці ми можемо досягти чудових результатів", - заявила Федеріка Могеріні після неформальної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Бухаресті.

На її переконання, блок європейських країн і України як члена "Східного партнерства" за останні п'ять років "досягли багато чого, що раніше здавалося нереальним".

"10 або навіть п'ять років тому багато чого в нинішніх відносинах ЄС і держав "Східного партнерства", зокрема України, було важко уявити. Особливо для українців, у яких п'ять років тому був дуже драматичний період... Було досягнуто три мети: найдосконалішої в своєму роді Угоди про ЗВТ, Угоди про асоціацію, що створило для нас рамки для регулярних постійних обмінів на політичному рівні. Нарешті, візова лібералізація, яка була завжди пріоритетом для українців, молдаван і грузинів", - зазначила Федеріка Могеріні.

Нагадаємо, 29 січня на форумі "Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом" Порошенко заявив, що Україна в 2024 році подасть заявку на членство в ЄС.

22 листопада минулого року Верховна Рада проголосувала за те, щоб прописати в Конституції курс країни на здобуття повноправного членства в ЄС і НАТО, а також виключити з неї норму про можливість оренди іноземною державою військових баз в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram